Kuba glasa o istopolnim brakovima

Novi porodični kodeks predstavljao bi veliku promenu za zemlju u kojoj je kultura mačizma jaka, a LGBTQ zajednica bila izopštena od strane vlasti

25.09.2022. 12:29
  • Podeli:
Kuba_Pixabay-1664090271799.webp Foto: Pixabay

Kubanci danas glasaju na referendum o legalizaciji istopolnih brakova i usvajanju dece, dozvolama za surogat trudnoće i o većim pravima za nebiološke roditelje.

Novi porodični kodeks, koji je promovisala komunistička vlada Kube, predstavljao bi veliku promenu za tu zemlju, gde je kultura mačizma jaka i gde je LGBTQ zajednica bila izopštena od strane vlasti tokom 1960-ih i 1970-ih, prenosi Frans 24.

Više od osam miliona Kubanaca starijih od 16 godina pozvano je da o navedenim pitanjima glasa sa "Da" ili "Ne", u jeku najgore ekonomske krize u zemlji u poslednjih 30 godina.

Ukoliko bi bio usvojen novi porodični zakon, zamenio bi zakon koji je na snazi od 1975. godine, i definisao bi brak kao zajednicu dvoje ljudi, a ne kao zajednicu muškarca i žene. To bi otvorilo vrata i za surogat trudnoće, uz jačanje prava dece, starijih i osoba sa invaliditetom.

"Porodični kodeks postavlja iznad svega poštovanje ljudskih bića i poštovanje svakog pojedinca", izjavio je kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()