Kruna Svetog Edvarda stara 350 godina prilagođava se za krunisanje Čarlsa III

Kruna se koristi od krunisanja kralja Čarlsa II 1661. godine, kada je zamenila srednjovekovnu verziju pretopljenu desetak godina ranije

04.12.2022. 10:37
  • Podeli:
Kruna Svetog Edvarda_krunisanje_kralj_Čarlsa III_Charles III_Foto Reuters (1)-638c6975cf403.webp Foto: Reuters

Istorijska kruna Svetog Edvarda, koja je bila centralni deo krunisanja monarha u Engleskoj više od 350 godina, uklonjena je iz Londonske kule da bi bila prilagođena za krunisanje kralja Čarlsa III u maju, saopštila je Bakingemska palata.

Kruna se koristi od krunisanja kralja Čarlsa II 1661. godine, nakon što je monarhija obnovljena posle  desetogodišnjeg perioda republike Olivera Kromvela, preneo je Rojters.

Kruna svetog Edvarda zamenila je srednjovekovnu verziju, za koju se smatra da datira iz vladavine Edvarda Ispovednika iz 11. veka, koja je pretopljena 1649. godine.

Čarls III će biti krunisan krunom Svetog Edvarda tokom svečane ceremonije u londonskoj Vestminsterskoj opatiji 6. maja, baš kao i njegova pokojna majka kraljica Elizabeta Druga koja je bila krunisana 1953. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()