Kremlj: Rusija recipročno odgovara na neprijateljske akcije drugih zemalja

'Mi samo odgovaramo na situaciju koju su stvorile vlasti niza zapadnih zemalja, uključujući, na našu žalost, Finsku', izjavio Dmitrij Peskov

18.05.2023. 14:19
  • Podeli:
Kremlj_PIXABAY.jpg Foto: Pixabay

Rusija neće dozvoliti da neprijateljske akcije drugih zemalja ostanu bez odgovora, pridržavajući se pri tome principa reciprociteta, izjavio je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Govoreći o ograničenjima korišćenja bankovnih računa finske ambasade i generalnog konzulata u Rusiji, Peskov je rekao novinarima da to nije inicijativa ruske strane.

"Mi samo odgovaramo na situaciju koju su stvorile vlasti niza zapadnih zemalja, uključujući, na našu žalost, Finsku", naveo je Peskov, prenosi TASS.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, rekla je u sredu da su uvedena ograničenja korišćenja bankovnih računa finske ambasade i generalnog konzulata u Rusiji.

Zaharova je istakla da su ti postupci odgovor na slična ograničenja uvedena ruskoj diplomatskoj misiji u Finskoj koja je ograničena samo na korišćenje računa u finskoj banci. Ona je napomenula da je Rusija više puta sa finskom stranom pokretala pitanje ukidanja ograničenja za ruska diplomatska predstavništva.

Međutim, Finska je izabrala nekonstruktivan pristup, koji je u suprotnosti sa obavezama zemlje domaćina da obezbedi normalno funkcionisanje stranih diplomatskih predstavništava u skladu sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, rekla je Zaharova.

Bankovni računi finske ambasade i konzulata u Rusiji su zamrznuti, a Moskva nije obrazložila te postupke, izjavio je u sredu finski ministar spoljnih poslova, Peka Havisto.

Havisto je rekao novinarima da su ti bankovni računi zamrznuti 27. aprila, navodeći da su finska diplomatska predstavništva u Rusiji od tada koristila svoje gotovinske rezerve za plaćanje računa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()