Kremlj odbacio mirovni plan Zelenskog

Zelenski je svoj plan izneo u novembru na zasedanju G20

28.12.2022. 12:17
  • Podeli:
zelenski_anadolija 7-63a352b2ed159.webp Foto: Anadolija

Kremlj je danas odbacio mirovni plan ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog od 10 tačaka.

Zvanična Moskva je saopštila da predlozi za okončanje sukoba u Ukrajini moraju da uzmu u obzir, kako je navedeno, trenutnu realnost, uključujući onu vezanu za pridruživanje četiri ukrajinska regiona Rusiji.

"Ne može biti mirovnog plana za Ukrajinu koji ne uzima u obzir današnju realnost u vezi sa ruskom teritorijom, sa ulaskom četiri regiona u sastav Rusije. Planovi koji ne uzimaju u obzir ovu realnost ne mogu biti prihvaćeni", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi Interfaks.

Zelenski je u novembru rekao da Kijev ima svoj „plan za postizanje mira“ koji se sastoji od 10 tačaka. 

Među njima su osiguravanje nuklearne, prehrambene i energetske bezbednosti, razmena zarobljenika po formuli „svi za sve“, obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, „povlačenje ruskih snaga“, prekid borbenih dejstava.

Mirovni plan Zelenskog

1. Nuklearna sigurnost Ukrajine

2. Osiguranje hrane

3. Energetska sigurnost

4. Oslobađanje zarobljenika i deportovanih

5. Poštovanje Povelje UN

6. Povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine

7. Suđenje za ratne zločine

8. Zaštita prirodne okoline, ekocid

9. Prevencija eskalacije sukoba u budućnosti

10. Potvrda završetka neprijateljstava

 

Američki list „Volstrit džornal“ objavio je da saradnici Zelenskog dorađuju njegov plan za mirno rešavanje krize u Ukrajini i da plan treba da bude predstavljen u februaru.

Nakon referenduma koji se održali u septembru u četiri ukrajinske oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, Rusija ih je proglasila delom svoje teritorije, a održavanje ovih referenduma i pripajanje oblasti osudile su Ukrajina i zapadne zemlje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()