Kina: Uložićemo konkretne napore za političko rešenje rata u Ukrajini

Specijalni predstavnik za evroazijska pitanja Li Hui je pozvao na hitan prekid vatre i rekao da u ruskom posedu treba da ostanu novi regioni

27.05.2023. 12:24
  • Podeli:
kina-zastava-anadolija.jpg Foto: Anadolija

Kina će uložiti konkretne napore da bi se postiglo političko rešenje ukrajinske krize, izjavio je specijalni izaslanik Li Hui.

Kako je danas saopštilo kinesko ministarstvo spoljnih poslova, Li je u petak rekao ruskom ministru spoljnih poslova, Sergeju Lavrovu, tokom razgovora u Moskvi, da se Kina uvek držala "objektivnog i poštenog stava o Ukrajini", pozivajući na mir i pregovore, preneo je Rojters.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je posle tih razgovora da su Kina i Rusija uvek usmerene na održavanje mira i stabilnosti u regionu i svetu, preneo je TASS. Lavrov je zahvalio Pekingu na uravnoteženom stavu o Ukrajini.

Ruski ministar je na sastanku sa Huijem potvrdio posvećenost Moskve pronalaženju političkog i diplomatskog rešenja za ukrajinski sukob, saopštilo je ministarstvo.

Lavrov je, međutim, istakao da postoje ozbiljne prepreke za nastavak mirovnih pregovora, a koje su, kako je naveo, stvorili ukrajinska strana i njeni zapadni rukovodioci.

Tokom svoje nedavne posete Evropi, specijalni predstavnik kineske vlade za evroazijska pitanja, Li Hui, pozvao je na hitan prekid vatre i rekao da u ruskom posedu treba da ostanu novi regioni, objavio je "Vol strit džurnal", pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika.

Prema pisanju lista, kineski diplomata je preneo jasnu poruku: "Saveznici SAD u Evropi treba da potvrde svoju autonomiju i zahtevaju momentalni prekid vatre, ostavljajući Rusiji u posedu delove Ukrajine koje sada zauzima", preneo je TASS.

Posetom Rusiji Hui je završio turneju tokom koje je posetio i Ukrajinu, Poljsku, Francusku, Nemačku i Belgiju, gde je razgovarao o mirovnoj inicijativi Pekinga za političko rešenje krize u Ukrajini.

Kineske vlasti predložile su u februaru sopstveni plan za rešavanje sukoba između Moskve i Kijeva od 12 tačaka, uključujući pozive na prekid vatre, poštovanje legitimniһ interesa sviһ zemalja u oblasti bezbednosti i rešenje һumanitarne krize u Ukrajini.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()