Kijev postavio Vatikanu uslove posredovanja: Povlačenje ruskih trupa i povratak zarobljenika

Papa Franja je naložio šefu Biskupske konferencije Italije kardinalu Mateu Zupiju da sprovede 'misiju koja će doprineti ublažavanju tenzija u ukrajinskom sukobu'

27.05.2023. 15:41
  • Podeli:
Tan2023-05-1223470891_7 rat u ukrajini AP PhotoLibkos-645faa2c423f1.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Libkos

Pre početka misije Vatikana za rešavanje sukoba u Ukrajini, šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Mihail Podoljak, izneo je niz uslova za mirovne pregovore sa Rusijom uz posredstvo Vatikana.

Podoljak je u intervjuu italijanskom listu Korijere dela sera napomenuo da će Kijev podržati papinu mirovnu inicijativu samo "ako Vatikan promoviše povlačenje ruskih trupa sa teritorije Ukrajine", prenosi RIA Novosti.

Takođe, šef kabineta Zelenskog je zatražio i pomoć Svete stolice u povratku ratnih i civilnih zarobljenika i dece u Ukrajinu.

Papa Franja je ranije naložio šefu Biskupske konferencije Italije kardinalu Mateu Zupiju da sprovede "misiju koja će doprineti ublažavanju tenzija u ukrajinskom sukobu".

Kako je rekao državni sekretar Vatikana Pjetro Parolin, glavni prioritet misije da svi učesnici pokušaju "da stvore klimu i okruženje koje mogu da dovedu do mira, kako bi se zaustavio masakr koji snažno pogađa Ukrajinu, ali ima i značajne implikacije za Rusiju".

Prema njegovim rečima, prerano je govoriti o datumima Zupijeve moguće posete Moskvi i Kijevu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()