Kadirov i Putin: Kako su ljuti neprijatelji postali najveći saveznici

Kadirov i Putin su postali saveznici mnogo pre rata u Ukrajini

23.09.2022. 12:11
  • Podeli:
kadirov_profimedia-1663923345481.webp Foto: Profimedia

Ramazana Kadirova, čečenskog lidera, svet s pravom smatra najvećim saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Čečenske majke mogu da budu mirne"

Kada je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilizaciju u Rusiji kojom će, prema rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, biti pozvano oko 300.000 rezervista, Kadirov se odmah oglasio na Telegramu navodeći da u potpunosti podržava Putinove akcije.

„Današnji apel vrhovnog komandanta Vladimira Putina Rusima doveo je kijevsku elitu i ceo NATO u bezizlaznu situaciju. Šef države pokrenuo je velike akcije za zaštitu integriteta Rusije. To su neophodne, važne i, između ostalog, preventivne mere“, napisao je Kadirov.

Podsetivši da je "scenario bolno poznat čečenskom narodu", Kadirov je istakao da rat NATO-a protiv Rusije traje godinama.

„Na isti način je ovaj Zapad planirao da uništi Rusiju preko naše republike. Vladimir Putin nije slučajno u svom govoru podsetio na događaje kada su te iste zemlje podsticale bande međunarodnih terorista na Kavkazu i unapređivali NATO infrastrukturu blizu naših granica. Nisu uspeli tada, a neće ni sada. Zato je vrlo važno da završimo započetu specijalnu operaciju u Donbasu, inače bi drski neprijatelj mogao da dođe u našu zemlju, u naše gradove i sela, u naše domove. Kao što kaže naš predsednik Vladimir Putin – ‘Ako je borba neizbežna, morate prvi da udarite'“, poručio je.

Međutim, iako u potpunosti podržava Putina, Kadirov kaže da u Čečeniji neće biti mobilizacije.

Kadirov kaže da je u Čečenskoj Republici taj plan "ispunjen 254 posto", aludirajući na to da je u rat u Ukrajinu već otišlo oko 20.000 Čečena.

"Osim toga, Čečenija ima rezervu od više hiljada dobrovoljaca koji će, ako bude potrebno, moći da uđe u redove branilaca otadžbine", rekao je Kadirov gostujući na čečenskoj televiziji.

Ipak, u Groznom su pre dva dana održani su mini protesti protiv moguće mobilizacije, a Kadirov je protestantima zapretio, naglasivši da mobilizacije neće biti.

"Zato pozivam stanovništvo Čečenske Republike, posebno naše voljene i poštovane majke, da ostanu mirne", rekao je.

Zašto je Kadirov 'veran' Putinu

Čečenska Republika u okviru Rusije ima autonomiju i u njoj živi 1,3 miliona ljudi, uglavnom Čečena koji su, za razliku od pravoslavnih Rusa - muslimani. Nekada je u ovoj republici živelo oko 250.000 Rusa, danas ih je ostalo jedva 20-tak hiljada.

Čečenija je 1993. proglasila nezavisnost, ali Rusiji, koja je stvarala novu zajednicu posle SSSR-a i u koju su Čečeni odbijali da uđu, to se baš i nije dopalo. Već sledeće godine Čečenija je zato ratovala sa Rusijom u Prvom čečenskom ratu. Taj rat je odneo nekoliko desetina hiljada života i stvorio više od pola miliona izbeglica, a glavni grad Grozni je izgledao baš kako danas izgledaju ukrajinski gradovi u žarištu ratnih dešavanja.

Nakon nekoliko godina pod ruskom vlašću, novi rat izbija 1999. godine i to upravo pod vođstvom Vladimira Putina, koji je tada obavljao funkciju ruskog premijera. Drugi čečenski rat trajao je do aprila 2000. godine, a Grozni je bio potpuno devastiran ulaskom ruskih jedinica u grad.

Drugi čečenski rat je odneo između 50.000 i 80.000 života, a broj mrtvih ni danas nije utvrđen.

Tokom Prvog čečenskog rata Ramazan Kadirov sudelovao je u borbama protiv Ruske Federacije. Međutim, u Drugom čečenskom ratu njegov otac Ahmad Kadirov prešao je na rusku stranu i ubrzo postao prvi predsednik Čečenske republike u sastavu Rusije. Bio je glavni muftija ove republike između dva rata.

Ahmad Kadirov zvanično je proglašen predsednikom Čečenije u oktobru 2003. godine, a ni godinu dana kasnije, u maju 2004. godine već je bio mrtav. Ubijen je u terorističkom bombaškom napadu u Groznom, a njegov sin, Ramazan Kadirov, bio mu je šef obezbeđenja. 

Tako su Kadirovi prešli dug put od ruskih neprijatelja do bliskih saveznika.

Putin je Ramazana Kadirova de facto postavio za predsednika Čečenije 2007. godine, kada je mlađi Kadirov napunio 30 godina, dajući mu potpunu podršku, a 2011. godine je reizabran za presednika Čečenije, ukazom Dmitrija Medvedeva, tadašnjeg ruskog predsednika, i promenjena mu je titula u čečenski lider.

Kadirov se odmah žestoko obračunao sa terorističkim grupama u Čečeniji, a situacija se u zemlji stabilizovala. 

Danas je alfa i omega Čečenije, republike na severu Kavkaza, upravo Ramazan Kadirov koji očito nije zaboravio usluge koje duguje Putinu.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()