Još jedan dečak spašen posle nedelju dana pod ruševinama: Žrtve zemljotresa mogu u Nemačku i bez vize

Žrtve mogu da budu zbrinute kod svojih rođaka u Nemačkoj ili u državnim skloništima, ali samo ukoliko ispunjavaju važeće uslove za dobijanje vize

13.02.2023. 17:12
  • Podeli:
Zemljotres_Turska_ruševine_Foto Reuters-63e38d82030f1.webp Foto: Reuters

Iz ruševina zgrade u južnoj turskoj provinciji Hata spasioci su izvukli živog trinestogodišnjeg dečaka, posle više od nedelju dana nakon razornog zemljotresa.

Sve je manje nade da će u narednom periodu spasioci moći da nađu mnogo preživelih u ruševinama, prenosi Rojters.

A novi potres, jačine 4,6 stepeni po Rihterovoj skali danas se osetio u Turskoj. Epicentar je zabeležen je u centralnom delu Turske, saopštio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar. Do zemljotresa je došlo na dubini od 10 kilometara, i na udaljenosti od 38 kilometara istočno od grada Osmanlije. 

Broj poginulih u zemljotresima koji su prošlog ponedeljka pogodili granično područje Turske i Sirije danas je dostigao 37.357, saopštili su zvaničnici.

Žrtve zemljotresa mogu u Nemačku i bez vize

Vlasti u Berlinu ponudile mogućnost žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji da budu zbrinute kod svojih rođaka koji žive u Nemačkoj ili u državnim skloništima, ali samo ukoliko ispunjavaju važeće uslove za dobijanje vize, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke.

Cilj Berlina je da se takvim osobama omogući da brže i lakše dođu u Nemačku u postojećim zakonskim okvirima, objasnio je portparol ministarstva, prenosi Rojters.

"Problem je, naravno, ako neko lice nema pasoš. Malo je verovatno da pasoše imaju oni koji su u zemljotresu izgubili sve, ali ne možemo jednostavno potkopavati tursku administraciju i izdavati boravišne dozvole licima bez pasoša", rekao je novinarima portparol MSP Nemačke na redovnoj konferenciji za medije u Berlinu.

U Nemačkoj živi oko 2,3 miliona Turaka i to je najveća turska dijaspora u svetu, a mnogi Sirijci su došli u Nemačku posle 2015. godine kada je njihova zemlja otvorila svoje granice za stotine hiljada izbeglica.

Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer želi da dozvoli ulazak žrtvama zemljotresa, ali, kako je rekla "sa redovnim vizama koje se brzo izdaju i važe tri meseca". Turcima čiji su pasoši ostali zakopani pod ruševinama savetuje se da kontaktiraju nemačku ambasadu u Ankari ako žele da borave kod svojih rođaka u Nemačkoj pod uslovom da rođaci preuzmu odgovornost za njih.

Sirijcima je put ka Nemačkoj teži jer zvanični Berlin nema diplomatske veze sa Sirijom više od 11 godina, od izbijanja građanskog rata, pa građani Sirije moraju da putuju do ambasada Nemačke u susednim zemljama. 

'Ne postoji novi priliv izbeglica iz Sirije u Tursku'

Turska neće dozvoliti novi priliv izbeglica iz Sirije, izjavio je ministar spoljnjih poslova Turske Mevlet Čavušoglu komentarišući tvrdnje da Sirijci preplavljuju Tursku nakon prošlonedeljnih razornih zemljotresa.

"Tvrdnje da postoji novi priliv izbeglica iz Sirije u Tursku posle zemljotresa nisu tačne. To nećemo dozvoliti, to ne dolazi u obzir", rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare u Ankari, prenosi Rojters.

Humanitarna pomoć sirijskim oblastima pod kontrolom pobunjenika dostavlja se preko graničnog prelaza Bab al Hava, a Turska je spremna da za humanitarnu pomoć otvori dva nova granična prelaza iz provincije Kilis.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()