Hoće li tenkovi stići do Kijeva: Rusija na novoj liniji odbrane

'Smatramo neprihvatljivim izjave hrvatskog predsednika koji dovodi u sumnju teritorijalni integritet Ukrajine', saopšteno iz ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova

31.01.2023. 13:09
  • Podeli:
Ukrajinska vojska_vojnici_minobacač_rat u Ukrajini_Foto Reuters-63d9043a11560.webp Foto: Reuters

Sve veća umešanost Zapada u sukob u Ukrajini je očigledna i Rusija to uzima u obzir, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da to neće promeniti tok događaja.

"Očigledan je rast kolektivne umešanosti Zapada u sukob u Ukrajini. Mi to uzimamo u obzir. Ponavljam još jednom, to ne može da promeni tok događaja", naglasio je Peskov, prenosi TASS.

Norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram kaže da će ta zemlja poslati tenkove u Ukrajinu "što je pre moguće". Norveška se tako priključila spisku zemalja koja su potvrdile da će poslati tenkove u Ukrajinu.

Gram je rekao da još nije odlučeno koliko će tenkova biti poslato, dodajući da će tenkovi nemačke proizvodnje "Leopard 2" verovatno biti uključeni u paket vojne pomoći, prenosi turska agencija TRT.

Prema dostupnim podacima, Norveška trenutno ima 36 tenkova tipa "Leopard 2".

Zvanični Kijev kritikovao je izjavu hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, da "Krim nikada više neće biti Ukrajina".

"Smatramo neprihvatljivim izjave hrvatskog predsednika koji zapravo dovodi u sumnju teritorijalni integritet Ukrajine", napisao je na zvaničnoj Fejsbuk stranici portparol Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Milanović je juče u Petrinji ponovo rekao da se protivi naoružavanju Ukrajine, kao i da je "posve jasno da Krim više nikada neće biti Ukrajina".

Nova ruska linija odbrane

Ruske snage konsoliduju svoje pozicije na novim linijama koje su ponovo zauzete od ukrajinskih oružanih snaga u Zaporoškoj oblasti, saopštio je predsednik pokreta "Mi smo uz Rusiju" Vladimir Rogov.

"Naše trupe su konsolidovale svoje pozicije i izgradili novu liniju odbrane na svim pozicijama sa kojih su ukrajinske oružane snage izbačene. Informacije o neprijateljskim položajima se obrađuju: avijacija aktivno radi, osećamo prisustvo našeg artiljerijskog sistema Tornado-S na frontu. Da podsetim, ova vrsta oružja po preciznosti nadmašuje HIMARS američke proizvodnje", rekao je Rogov, prenosi TASS.

Načelnik Civilno-vojne administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev, kaže da Ruske snage trenutno kontrolišu oko 25 lokaliteta u Harkovskoj oblasti, koji su u poslednje odolevaju konstantnim napadima ukrajinskih snaga.

"Situacija na frontu je nestabilna. Mogu da kažem da je oko 25 lokaliteta sada pod kontrolom Ruske Federacije", rekao je Gančev, prenosi TASS.

Britansko Ministarstvo odbrane je objavilo najnoviji izveštaj svoje vojne obaveštajne službe o situaciji u Ukrajini, u kome se navodi da su ruske snage u poslednja tri dana prethodne manje napade oko gradova Pavlijivka i Ugledar u veći, skoncentrisale u veći i koordisaniji napad.

Ruski komandanti, prema izveštaju, verovatno pokušavaju da razviju novu osovinu napredovanja u regionu Donjecka kako bi odvukli ukrajinske snage od sektora Bahmut, gde se mesecima vode teške borbe za kontrolu istoimenog grada, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da, postoji realna mogućnost da Rusija nastavi da osvaja male delove teritorije lokalno u tom sektoru, ali je malo verovatno da Rusija ima dovoljno slobodnih snaga u toj oblasti da postigne operativno značajan prodor.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()