Građani Turske pokušavaju da izvuku svoje zlato iz ruševina nakon zemljotresa

Stanovnici Turske sve češće se okreću kupovini zlata kako bi se zaštitili od visoke inflacije i naglog pada vrednosti turske lire poslednjih godina

07.03.2023. 18:51
  • Podeli:
turska zemljotres preživeli reuters-6406e9b53390e.webp Foto: Reuters

Pojedini stanovnici Turske pokušavaju da iz ruševina svojih zgrada, posle zemljotresa, izvuku vredne dragocenosti, uglavnom zlatnike i zlatni nakit, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je čuvanje zlatnih predmeta dugogodišnja praksa u Turskoj i na Bliskom istoku, gde stanovništvo više poverenja ima u čuvanje dragocenosti kod kuće, nego u ostavljanje u banci.

Članovi porodice Vural, koji pokušavaju da dođu do svog zlata u ruševinama, kažu da su u svom domu čuvali dovoljno zlata da mogu da kupe novu kuću.

"Znam gde mi je bilo zlato, pa ću, kada dođu kopači, zamoliti da zastanu na trenutak da vidim mogu li da ga izvadim", rekao je Rejhan Vural.

Rojters navodi da se stanovnici Turske sve češće okreću kupovini zlata kako bi se zaštitili od visoke inflacije i naglog pada vrednosti turske lire poslednjih godina.

Vlasti Turske brzo raščišćavaju ruševine i počinju sa obnovom domova za milione koji su u razornim zemljotresima ostali bez njih.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()