'Fiona' opustošila istočni deo Kanade: Srušene kuće i mostovi, iščupano drveće i dalekvodi

Nakon što je oluja uzela danak u Novoj Škotskoj i Ostrvu Princa Edvarda, pogodila je Njufaundlend i istočni Kvebek

25.09.2022. 08:50
  • Podeli:
Uragan Fiona_Kanada_Foto Reuters (1)-1664089610840.webp Foto: Reuters

Kanadska istočna obala Atlantika pretrpela je značajnu štetu prilikom snažnog udara oluje "Fiona" i u toku je saniranje posledica, procena štete i ponovno uspostavljanje telekomunikacija i snabdevanja elekrtičnom energijom.

Oluja je pogodila Kanadu u subotu, a zvaničnici navode da će biti potrebno duže vreme da se sanira šteta koju je "Fiona" izazvala, javlja Rojters

Najjača oluja ikada pogodila je istočnu obalu Kanade uraganskom jačinom, srušila kuće, mostove, puteve, dovela do evakuacije, čupala je drveće i prekinula telekomunikacije i snabdevanje strujom, a mnogie građevine su pretvorene u gomilu ruševina. "Fiona" je imala brzinu od 170 kilometara na sat.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da će vojska učestvovati u rašćišćavanju ruševina i terena, napominjući da će to zahtevati velike napore zbog veličine štete.

Uprkos intenzitetu, na svu sreću, u oluji nije bilo poginulih, niti ozbiljnije povređenih ljudi, jer su se građani pridržavali uputstava lokalnih vlasti. Većina stanovništva je bila evakuisana.

Hiljade stanovnika Nove Škotske, Ostrva princa Edvarda i Njufaundlenda su bez struje i telekomunikacija, a za uspostavljanje prvobitnog stanja možda će biti potrebne i sedmice.

Procena štete koju je načinila "Fiona" biće završena narednih dana, možda i sedmica, saopštili su zvaničnici.

'Ovo je najstrašnija stvar koju sam ikada video'

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) saopštio je da je centar oluje sada u zalivu Svetog Lorensa nakon što je prošao Novu Škotsku, preneo je Rojters.

NHC je saopštio da je oluja "Fiona", nakon što je uzela danak u Novoj Škotskoj i Ostrvu Princa Edvarda, pogodila Njufaundlend i istočni Kvebek, ali da će verovatno oslabiti.

Port-o-Bask, na jugozapadnom kraju Njufaundlenda sa 4.067 stanovnika, proglasio je vanredno stanje i evakuisao delove grada koji su poplavljeni, izjavio je gradonačelnik Brajan Baton.

Nekoliko kuća i stambena zgrada završili su u moru, rekao je Rene Roj, glavni urednik Vrekhaus viklija u Port-o-Basku, za kanadsku televiziju.

"Ovo je najstrašnija stvar koju sam ikada video u svom životu", rekao je Roj, opisujući mnoge domove kao samo gomilu ruševina u okeanu.

Policija istražuje da li je jedna ženska osoba nastradala tako što je završila u moru, javio je CBC.

Premijer Trudo jutros je održao sastanak sa članovima vladinog tima za hitne slučajeve. "Naša vlada je spremna da podrži pokrajine dodatnim resursima", naveo je Trudo na Tviteru.

U udaru oluje Fiona, koja je pre skoro nedelju dana pogodila Portoriko, nastradalo je najmanje osam osoba.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()