Evropski lideri sastali se na Islandu kako bi izračunali cenu rata u Ukrajini

Očekuje se da će se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratiti okupljenima putem video-bima

16.05.2023. 21:47
  • Podeli:
Evropa lideri Tanjug Alastair Grant-6463dd6e5af1b.webp Foto: Tanjug/Alastair Grant

Evropski lideri sastali su se danas na samitu Saveta Evrope na Islandu kako bi razgovarali o načinu da se Rusija pozove na odgovornost zbog rata protiv Ukrajine.

Učesnici samita u Rejkjaviku su, pored ostalog, razmatrali modalitete svođenja računa o gubicima i šteti, koje su nanele moskovske snage, preneo je Rojters.

"Važna tema biće odgovornost Rusije za zločine, koje stalno čini vodeći rat u Ukrajini", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i britanski premijer Riši Sunak bili su među liderima koji su iskazali podršku Ukrajini.

Očekuje se da će se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratiti okupljenima putem video-bima, nakon svog obilaska evropskih prestonica koje je posetio kako bi obezbedio više oružja i pomoći pre očekivane kontraofanzive protiv ruskih snaga, navodi Rojters.

Kako se predviđa, evropski lideri odobriće novi mehanizam za evidentiranje i dokumentovanje dokaza i potraživanja štete, gubitka ili povreda nastalih kao rezultat ruskog napada na Ukrajinu.

Makronov kabinet saopštio je da Savet Evrope razmatra na koji način bi Razvojna banka Saveta Evrope mogla da pomogne u ispunjavanju potreba ukrajinskih boraca.

Uoči dolaska lidera, nekoliko islandskih javnih institucija, uključujući parlament, vladu i vrhovni sud, kao i veb-sajtova privatnog sektora, nakratko je bilo pogođeno sajber napadima.

Proruska hakerska grupa NoName057 preuzela je odgovornost za napade u postu na Telegramu, kada je apostrofirala sastanak Saveta Evrope i zakazani govor Zelenskog, navodi Rojters.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()