EU će odvojeno razmatrati pitanje Krima od ostatka Ukrajine

Krim i Sevastopolj usvojili su deklaracije o nezavisnosti 11. marta 2014

29.05.2023. 09:37
  • Podeli:
krim ratni brod reuters-64745616f2873.webp Foto: Reuters

EU neće priznati Krim kao deo Rusije, ali pitanje njegovog statusa treba razmatrati odvojeno od onog koje se tiče mogućeg pridruživanja Ukrajine Uniji, rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

Šalenberg je za list "Pres" rekao da EU podržava "potpunu obnovu integriteta i suvereniteta Ukrajine".

Na pitanje da li bi "Ukrajina sa spornim granicama" mogla da uđe u EU, on je rekao da se na ovo pitanje ne može nedvosmisleno odgovoriti dok se ne završe borbena dejstva.

Republika Krim i Sevastopolj, grad sa posebnim statusom na poluostrvu Krim, gde većinu stanovnika čine Rusi, odbili su da priznaju legitimitet vlasti u vreme nereda tokom državnog udara u Ukrajini u februaru 2014. godine.

Krim i Sevastopolj usvojili su deklaracije o nezavisnosti 11. marta 2014, pet dana kasnije su održali referendum na kojem je 96,7 odsto stanovnika Krim i 95,6 odsto birača Sevastopolja izabralo da se otcepe od Ukrajine i pridruže Ruskoj Federaciji.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je sporazume o ponovnom ujedinjenju 18. marta 2014. godine. Te dokumente je 21. marta ratifikovala Federalna skupština Rusije ili dvodomni parlament, podseća TASS.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()