Erdogan najavio predsedničke izbore: Održaće se tri meseca nakon zemljotresa

Turski predsednik je predsedničke izbore zakazao za 14. maj

01.03.2023. 20:24
  • Podeli:
Recep Tayyip ErdoganREUTERS-1669667797349.webp Foto: Reuters

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je da će predsednički i parlamentarni izbori biti održani 14. maja, čime je potvrdio prethodni plan da glasanje bude održano na oko tri meseca nakon što je u u toj zemlji u razornom zemljotresu poginulo više od 45.000 ljudi.

Glasanje nakon potresa

On je izrazio nadu da će "nacija uraditi ono što treba" pred poslanicima vladajuće AK Partije u parlamentu, očigledno aludirajući na izbore koji se smatraju njegovim najvećim političkim izazovom, prenosi Rojters.

Erdogan je, sa ciljem da svoju vladavinu produži na treću deceniju, ranije rekao da prebacuje glasanje na maj kako bi izbegao praznike u junu.

S druge strane, izražene su sumnje u sposobnost izbornih vlasti da naprave logistiku za glasanje u zoni pogođenoj zemljotresom, u kojoj živi oko 14 miliona ljudi.

Narušena popularnost

Nakon prošlomesečnog zemljotresa bilo je suprotstavljenih signala o verovatnom vremenu predsedničkih i parlamentarnih izbora, a neki od njih sugerisali su da bi mogli da budu odloženi za kasnije tokom godine ili da budu održani kako je planirano 18. juna.

Pre zemljotresa, Erdoganova popularnost bila je narušena poslednjih godina naglom inflacijom i padom lire, koji je pogodio životni standard, iako su neka istraživanja javnog mnjenja poslednjih meseci pokazala znake porasta njegove popularnosti.

Erdogan se suočio sa talasom kritika zbog postupanja njegove vlade u vezi sa najsmrtonosnijim zemljotresom u modernoj istoriji nacije.

"Izgradićemo bolje zgrade umesto onih koje su se srušile i omogućiti novu budućnost našem narodu", rekao je on u govoru, koji je pratio video snimak na kome se vidi šta je država uradila kao odgovor na katastrofu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()