EP usvojio rezoluciju o Ukrajini: Otvoriti vrata EU ali ulazak samo prema zaslugama

Ukrajinske vlasti pozvane su na uvođenje suštinski reformi što znači da se mora raditi na usklađivanju ove zemlje sa kriterijumima za članstvo u EU.

02.02.2023. 14:34
  • Podeli:
ep ukrajina eu pixabay-63dbbbb09cc41.webp Foto: Pixabay

I dok su sve jasniji i glasniji stavovi zemalja članica EU da nema ni govora o brzom putu Ukrajine ka članstvu u Evropskoj Uniji jer je red već prilično dugačak i na njega dugo čeka i Zapadni Balkan, poslanici Evropskog parlamenta dodaju da odustajanja od evropskog puta Ukrajine nema nego naprotiv, ovoj zemlji je potrebna veća podrška.

EU da podrži evropski put Ukrajine

Naime, uoči sutrašnjeg samita EU-Ukrajina u Kijevu evroparlamentarci su danas usvojili rezoluciju koja ponavlja posvećenost članstvu Ukrajine u EU i potrebu za procesom pristupanja zasnovanom na zaslugama, ali i dodaje da EU treba da radi na početku pristupnih pregovora sa Ukrajinom te da "podrži mapu puta u kojoj su navedeni sledeći koraci kako bi se omogućilo pristupanje Ukrajine jedinstvenom tržištu EU“, navedeno je u tekstu rezolucije. 

Ukrajinske vlasti, kojima bi početak pristupnih pregovora doneo određenu političku prednost u sukobu sa Rusijom, ali i jačanje političke podrške u samoj državi, pozvane su na uvođenje suštinski reformi što znači da se mora raditi na usklađivanju ove zemlje sa kriterijumima za članstvo u EU.

'Proces zasnovan na zaslugama'

Iako se spekulisalo da će za Ukrajinu važiti neka druga, možda i labavija pravila nego za države Zapadnog Balkana i Moldaviju, poslanici Evropskog parlamenta naglašavaju da je pristupanje proces zasnovan na zaslugama koji uključuje poštovanje relevantnih procedura i ispunjavanje reformi u vezi sa EU i kriterijuma za pristupanje.

Ukrajina je podnela zahtev za članstvo u EU 28. februara 2022. godine, a u junu je dobila status zemlje kandidata za članstvo.

U daljem tekstu rezolucije, koji je usvojen sa 489 glasova za, 36 protiv i 49 uzdržanih, poziva se na veću vojnu pomoć država članica EU posebno u nabavci oružja ali i u svakoj drugoj vrsti pomoći, uključujući ekonomsku, političku, finansijsku i humanitarnu pomoć.

Takođe poziva lidere na predstojećem samitu EU-Ukrajina da daju prioritet obnovi Ukrajine i da se zamrznuta sredstva Ruske centralne banke, kao i sredstva ruskih oligarha, koriste za finansiranje posleratne obnove.

Rezolucijom se poziva na usvajanje još jednog u nizu paketa sankcija protiv Rusije. Deseti paket sankcija bi, prema tekstu rezolucije, odnosio se na ruske državne kompanije Lukoil i Rosatom koje su, kao ističu, evroparlamentarci, i dalje prisutne na tržištu EU.

Rezolucija konačno ponavlja pozive poslanika na hitan i potpun embargo na uvoz fosilnih goriva i uranijuma u EU iz Rusije, kao i na potpuno napuštanje gasovoda Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()