Duma bi već u četvrtak mogla da raspravlja o pripajanju delova Ukrajine Rusiji

Referendumi o priključenju okupiranih delova istočne i južne Ukrajine Rusiji sprovode se od 23 do 27. septembra.

24.09.2022. 20:17
  • Podeli:
referendum u Mariupolju_REUTERS-1664040894839.webp Foto: Reuters

Duma, donji dom ruskoga parlamenta, mogla bi već u četvrtak, 29. septembra, da raspravlja o pripajanju Rusiji delova Ukrajine koje je zauzela ruska vojska.

Informacija je to koju je u subotu objavio Reuters, pozivajući se na ruske medije.

O priključivanju okupiranih delova Ukrajine mora se izjasniti i ruski Ustavni sud

Osim Dume, o priključenju Rusiji Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti, ukrajinskih regija pod ruskom okupacijom, treba jioš da se izjasni i Savet Federacije, odnosno gornji dom ruskoga parlamenta, kao i ruski Ustavni sud.

"Ustavni sud Rusije donijeće svoj presudu. Čim da pozitivno mišljenje, zaključak će ići u Dumu i Savet Federacije", kazao je u petak zamenik predsednika Saveta Federacije i glavni sekretar vladajuće stranke Jedinstvena Rusija Andrej Turčak, a preneo je TASS.

Dodao je kako se oko priključivanja zauzetih područja Rusiji UN ništa ne pitaju.

Nastavljaju se referendumi 

U delovima istočne i južne Ukrajine koje su zauzele ruske snage u petak su počeli referendumi o priključivanju Rusiji. Referendumi su nastavljeni tokom vikenda i trajaće do 27. septembra.

Delove Donbasa, industrijsko-rudarske regije na istoku Ukrajine, koja obuhvata Donjecku i Lugansku oblast, proruski su separatisti zauzeli još 2014. godine. Na tim su područjima, uz pomoć Moskve, proglasili "narodne republike" Donjeck i Lugansk, koje je Rusija priznala nekoliko dana pre nego što je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu.

U proteklih sedam meseci rata, ruska vojska i proruski pobunjenici zauzeli su gotovo celu Lugansku i najveći deo Donjecke oblasti, dok manji deo Donjecke oblasti, a time i Donbasa, i dalje kontrolišu ukrajinske snage.

Ruska je vojska zauzela i najveći deo Hersonske oblasti, uključujući i sam grad Herson, te oko 70 posto Zaporoške oblasti, ali ne i sam grad Zaporožje. Ruske vlasti na tim područjima najavile su da će se referendum u delu Zaporoške oblasti koji ne kontrolišu održati nakon što ga "oslobode".

Hersonska i Zaporoška oblast nalaze se na jugu Ukrajine. Te dve regije predstavlja kopnenu vezu Krima, kojeg je Moskva anektirala još 2014. godine, s Rusijom.

Ukrajina i Zapad poručuju da neće priznati teritorijalno proširenje Rusije

U zauzetim područjima Ukrajine već je uveden ruski kao službeni jezik i ruska rublja kao platežno sredstvo. Stanovnicima koji su ostali na tom području već mjesecima se dele ruski pasoši.

U Moskvi ističu da će se, nakon što Rusija anektira te krajeve, napad na njih tretirati kao napad na bilo koji drugi deo ruske teritorije.

Ukrajina i Zapad već su poručili kako neće priznati referendume u okupiranim delovima Ukrajine, kao ni njihovo pripajanje Rusiji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()