Da li će Putin prihvatiti poziv Južne Afrike? Ovaj put mogao bi ga koštati slobode

Međunarodni krivični sud 17. marta izdao je nalog za njegovo hapšenje

24.04.2023. 15:12
  • Podeli:
2023-03-17_vladimir_putin-6415aec2b1627.webp Foto: Reuters

Kremlj je u ponedeljak saopštio da će predsednik Vladimir Putin odlučiti da li će prisustvovati konferenciji BRIKS-a u Južnoj Africi u avgustu "kada za to dođe vreme".

Južna Afrika, članica Međunarodnog krivičnog suda (MKS), održava dobre odnose sa Rusijom, ali bi teoretski bila obavezna da uhapsi Putina prema optužnici MKS-a podignutoj u martu zbog akcija Moskve u Ukrajini.

Upitan na redovnom brifingu da li će Putin prisustvovati konferenciji BRIKS-a, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao: 

"Odgovarajuće odluke biće donete kada za to dođe vreme. Ali u svakom slučaju Rusija će aktivno učestvovati na konferenciji".

On je za BRIKS rekao da je "veoma važna asocijacija".

Grupu BRIKS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, blok koji se smatra moćnom alternativom Zapadu na tržištu u nastajanju.

MKS je 17. marta izdao nalog za hapšenje Putina, navodeći da je ruska prisilna deportacija ukrajinske dece predstavljala ratni zločin.

Rusija nije krila program u okviru kojeg je dovela hiljade ukrajinske dece u Rusiju, već ga predstavlja kao humanitarnu kampanju za zaštitu siročadi i dece napuštene u zoni sukoba.

Peskov je tada opisao potez MKS-a kao "nečuven i neprihvatljiv".

Rusija nije članica MKS-a i malo je verovatno da će Putin uskoro završiti na sudu. Ali nalog znači da bi on mogao biti uhapšen i poslan u Hag ako otputuje u bilo koju državu članicu MKS-a.

MKS je takođe izdao nalog za Marijom Lvovom-Belovom, ruskom komesarkom za prava deteta, po istim optužbama.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()