Čuveni Benksi prikazao grafit u ukrajinskom gradu Borođanka

Gimnastičarka koja izvodi stoj na rukama na gomili betonskih ruševina naslikana je na zidu zgrade pogođene tokom granatiranja

12.11.2022. 18:22
  • Podeli:
Benksi_Banksy_grafit_Ukrajina_Borođanka_Foto Instagram banksy-1668264664104.webp Foto: Instagram / banksy

Poznati umetnik grafita Benksi predstavio je svoje novo delo u ukrajinskom gradu Borođanka, koji je do aprila bio pod okupacijom Rusije i teško oštećen u borbama na početku ruske invazije.

Benksi je u petak na Instagramu objavio fotografiju murala – gimnastičarke koja izvodi stoj na rukama na maloj gomili betonskih ruševina, a naslikan je na zidu zgrade pogođene tokom granatiranja. Benksi je naslikao najmanje još jedan novi grafit u Borođanki koji prikazuje čoveka koga je malo dete pobedilo u džudou, a taj grafit nije objavio na Instagramu, preneo je Rojters.

Simbolika tog dela je jasna: aluzija na biblijsku priču o Davidu i Golijatu, malo verovatni trijumf autsajdera, ukazala je britanska agencija, podsećajući da je džudo omiljeni sport ruskog predsednika Vladimira Putina.

Nekoliko radoznalih posmatrača došlo je da vidi umetničko delo, od kojih su neki prešli 60 kilometara vožnje od Kijeva.

Benksi je pseudonim uličnog umetnika, političkog aktiviste i filmskog direktora koji živi u Velikoj Britaniji, a njegovo pravo ime nije otkriveno.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()