Britanci tvrde: Ruska obaveštajna služba uspešnija u Ukrajini od ruske vojske

Ruske špijunske agencije počele su da se pripremaju za invaziju na Ukrajinu još u junu 2021. godine, navodi se u izveštaju Kraljevskog instituta ujedinjenih službi

29.03.2023. 16:59
  • Podeli:
ukrajina ruski vojnik severnodonjeck rat rusija foto reuters.jpg Foto: Reuters

Ruske bezbednosne i obaveštajne službe postigle su veći uspeh u Ukrajini od ruske vojske, tvrde eksperti vodećeg britanskog istraživačkog centra za vojna pitanja i odbranu.

Ruske špijunske agencije počele su da se pripremaju za invaziju na Ukrajinu još u junu 2021. godine, navodi se u izveštaju Kraljevskog instituta ujedinjenih službi, koji ukazuje da je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) brzo uspostavila dominaciju nad stanovništvom u okupiranim oblastima Ukrajine.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, izveštaj je sastavljen korišćenjem različitih izvora, uključujući i snimljene dokumente, a svoj doprinos su dali i ukrajinski obaveštajni zvaničnici, koji su omogućili uvid u presretnute komunikacije i rezultate istraživanja na terenu.

Britanski eksperti tvrde da je ruska FSB uspela da preuzme hard diskove iz državnih kompjutera, kako bi identifikovala pojedince na strani zvaničnog Kijeva, koje njeni agenti žele da uhapse i ispitaju.

Pored toga, raspoređene su i jedinice za elektronsko ratovanje sa zadatkom da "odseku" okupirane delove Ukrajine od spoljnog sveta i omoguće da se sprovede ruska kontrola, navodi se u izveštaju britanskog Kraljevskog instituta ujedinjenih službi.

  • Podeli: