Borelj: Ako Belorusija prihvati rusko nuklearno oružje to je neodgovorna eskalacija

EU je spremna da odgovori novim sankcijama, saopštio visoki predstavnik Evropske unije

26.03.2023. 17:37
  • Podeli:
Nuklearna raketa_interkontinentalna balistička raketa_Topol-M_Foto Reuters-1669660202277.webp Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ocenio je da bi, ukoliko  Belorusija prihvati rusko nuklearno oružje na svojoj teritoriji, to značilo neodgovornu eskalaciju i pretnju evropskoj bezbednosti.

"Belorusija to još može da zaustavi, to je njihov izbor", napisao je on na Tviteru. Prema Boreljovim rečima, EU je spremna da odgovori novim sankcijama.

Moskva i Minsk su se dogovorili da postave taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije, izjavio je u subotu predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu televiziji Rusija 24.

On je precizirao da će izgradnja skladišnog objekta biti završena 1. jula, prenele su RIA Novosti.

Predsednik Rusije je istakao da će oni rasporediti oružje bez kršenja obaveza iz sporazuma START.

Prema njegovim rečima, razlog za takav korak bila je najava Velike Britanije da će snabdeti Ukrajinu municijom sa osiromašenim uranijumom.

Putin je istovremeno napomenuo da je Belorusija dugo tražila da na njenoj teritoriji bude raspoređeno rusko nuklearno oružje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()