Bela kuća: Javili smo se Kremlju pre Bajdenovog puta u Kijev

Bajden je danas u Kijevu obećao dodatnih pola milijarde dolara američke pomoći Ukrajini.

20.02.2023. 14:27
  • Podeli:
bajden u kijevu reuters-63f374bcdfc09.webp Foto: Reuters

Poseta američkog predsednika Džozefa Bajdena Ukrajini ipak nije bila toliko tajna, bar ne za Moskvu. Bela kuća je saopštila da su, pre puta za Kijev, kontaktirali Rusiju i obavestili ih o poseti kako bi se izbegle bilo kakve loše procene koje bi mogle da dovedu do direktnog sukoba dve nuklearne sile.

Poseta držana u tajnosti

Bela kuća nije želela da ulazi u detalje, ali je navela da je, neposredno pre dolaska Bajdena u Kijev, došlo do "osnovne komunikacije sa Rusima" kako bi se osiguralo da ne dođe do sukoba, prenosi AP.  

Prethodno su američki mediji objavili da je poseta američkog predsednika Ukrajini držana u tajnosti 24 sata jer se, ipak, radi o aktivnoj vojnoj zoni.

CNN navodi da je pre nego što je stigao u Kijev, Bajden poslednji put u javnosti viđen u subotu uveče, kada je sa suprugom izašao na večeru u Vašingtonu, a u njegovom javnom rasporedu nije bilo ni naznake da će posetiti Ukrajinu.

On je u nedelju u četiri sata izjutra avionom krenuo ka Poljskoj, a novinarima koji su ga pratili nije bilo dozvoljeno da nose elektronske uređaje sa sobom.

Pola milijarde dolara pomoći

Gardijan navodi da je Bajden sleteo u Poljsku, od čije granice do Kijeva je doputovao vozom, a u Kijevu ga je dočekao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sa suprugom Olenom.

Njih dvojica su potom šetali Kijevom i posetili manastir svetog Mihaila, a sve vreme su se čule sirene za vazdušnu opasnost.

Bajden je danas u Kijevu obećao dodatnih pola milijarde dolara američke pomoći Ukrajini.

U saopštenju Bele kuće navodi se da je Bajden takođe najavio još jednu isporuku kritične opreme, uključujući artiljerijsku municiju, protivoklopne sisteme i radare za vazdušno osmatranje, kao i dodatne sankcije protiv kompanija i elita koje pokušavaju da pomognu rusku ''ratnu mašineriju''.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()