Bajden i Šolc u Vašingtonu: Apsolutna vojna i moralna podrška Ukrajincima

Veoma je važno da se pošalje poruka da će saveznici nastaviti da podržavaju Ukrajinu 'koliko god to bude potrebno i neohodno', poručio je nemački kancelar

04.03.2023. 08:51
  • Podeli:
Džo Bajden_Joe Biden_Olaf Šolc_Scholz_Foto AP Photo_Susan Walsh_Tanjug-640300f8ec0d0.webp Foto: AP Photo / Susan Walsh / Tanjug

Glavna tema sastanka predsednika SAD Džozefa Bajdena sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Vašingtonu bila je situacija u Ukrajini.

Bajden i Šolc su se pre privatnog sastanka obratili medijima u Ovalnom kabinetu, prenosi Rojters.

"Napravili ste iskorak i vojno pomogli Ukrajinu. Pored vojne podrške, vaša moralna podrška Ukrajincima je bila i još uvek je apsolutna. Apsolutna", saopštio je Bajden Šolcu u Ovalnom kabinetu, prenosi Si-En-En.

Bajden je dodao da "zna da je to bilo jako teško" za Nemačku. Predsednik SAD je izjavio i da su njegova i Nemačka politika usklađene po pitanju Ukrajine, što čini NATO jačim, prenosi Rojters.

Šolc je izjavio da je veoma važno da se pošalje poruka da će saveznici nastaviti da podržavaju Ukrajinu "koliko god to bude potrebno i neohodno."

Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je reporterima da je ovaj sastanak Bajdena i Šolca bio prilika da dva lidera porazgovaraju o koordinaciji po pitanju Ukrajine.

Ona je dodala i da "za sada nije primećeno da je Kina nešto uradila" po pitanju dostavljanja oružja Rusiji.

"Svaki iskorak Kine prema Rusiji znači da će Kina imati težu poziciju u odnosu na Evropu i druge zemlje sveta", zaključila je ona.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()