Zemljotres u Zagrebu otkrio pravo blago u crkvenim odajama

'Kad smo istražili jedan od njih, pronašli smo nalaz iz 14. veka. Pronašli smo dva kostura od dva groba. Ispod drugog kamena nalazi se kosturnica puna dugih kostiju, nekoliko lobanja'

17.03.2023. 14:26
  • Podeli:
Zagreb_panorama_Foto Profimedia-64146b145f77f.webp Foto: Profimedia

Radovi na obnovi crkve Uznesenja Blažene device Marije, u zagrebačkoj četvrti Stenjevec, nakon zemljotresa otkrili su pravo blago.

"Cela crkva se nalazi na području starohrvatskog groblja, ceo lokalitet nije dovoljno istražen i o  njemu se ne zna dovoljno", istakao je glavni projektant Hrvoje Zidar, pa zato u priču dolaze arheolozi i istražuju što se nalazi u podnožju, piše portal Dnevnik.hr.

Kosti datiraju iz 14. veka kada su se sahrane se obavljale u drvenim kovčezima, jer su pored kostiju pronađeni ekseri. Nekolicina grobova koje su pronašli imala je grubo obrađenu kamenu ploču bez ukrasa i natpisa.

"Kad smo istražili jedan od njih, pronašli smo nalaz iz 14. veka. Pronašli smo dva kostura od dva groba. Ispod drugog kamena nalazi se kosturnica puna dugih kostiju, nekoliko lobanja", objasnila je viša kustoskinja Arheološkog muzeja i voditeljka istraživanja Maja Bunčić.

"Tu su i medalje, krstići, ali i nakit, prsten, tragovi odeće i kopči kojima je odeća bila zakopčana", dodala je ona.

Predmeti su trenutno u Arheološkom muzeju u Zagrebu gde bi trebalo i da ostanu. U planu je da predmeti, koji su rezultat istraživanja, budu izloženi. Sama crkva ima značajnu vrednost, pošto se tu nalaze zapisi stari hiljadu godina i na ona predstavlja kulturno dobro.

Ovo nije prvi put da je u zagrebačkom Stenjevcu otkriveno bogato arheološko nalazište.

"Da je ovo bogato nalazište, za koje se saznalo se u 18. veku. Tada je pronađen prvi nalaz iz rimskog perioda, 3. vek rimskog cara Decija", objasnila je Bunčić.

Crkva je stradala i u zemljotresu u 19. veku, a u poslednjem je oštećena. Ipak, projektant tvrdi da je, s obzirom na to koliko je mogla da strada, još i dobro prošla.

Dobro su prošli i arheolozi, barem što se tiče otkrića Obnova crkve će trajati još neko vreme, pa će se arheolozi će na tom terenu zadržati otprilike tri nedelje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()