Vođa 'škaljaraca' ubijen u Istanbulu

Kotoranin Jovan Vukotić (42), koji je označen kao jedan od vođa škaljarskog klana, ubijen je sinoć u Istanbulu, preneli su crnogorski i mediji u regionu.

09.09.2022. 09:47
  • Podeli:
Jovan Vukotić škaljarci vođa crnogorska mafija foto MUP Srbije.jpg Foto: MUP Srbije

Informacija još uvek nije zvanično potvrđena, a nezvanično se saznaje da ga je ubila osoba na motociklu dok se Vukotić vozio u automobilu.

Prema nezvaničnim saznanjima podgoričkog portala Libertas, Vukotić je ubijen u taksiju i kod sebe je imao lična dokumenta Srbije. Navodno u tom trenutku sa njim je bila nevenčane supruga M.M i maloletna ćerka.

Optužen za krijumčarenje 136 kilograma kokaina

Vukotić je 2018. godine bio uhapšen u Turskoj u zajedničkoj akciji turske i srpske policije, te potom isporučen Srbiji. Bio je optužen zbog krijumčarenja 136 kilograma kokaina.

Vukotić je imao dvojno državljanstvo, a Turska nije htela da ga isporuči Grčkoj koja ga je potraživala. Izručen je iz Srbije Crnoj Gori, ali je ubrzo pobegao.

Podgoričke Vijesti pišu da je Vukotić apsolutno vođstvo nad organizovanom kriminalnom grupom “Škaljari” preuzeo nakon ubistva njegovog kuma Igora Dedovića u Atini 19. januara 2020.

Vukotić je bio u bekstvu, a crnogorski pravosudni organi za njim su pre godinu raspisali poternicu.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) optuživalo ga je da je u novembru i decembru 2020. godine formirao kriminalnu organizaciju radi likvidacije vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera. Navodno, te likvidacije “naručio” je preko kriptovane Sky EČ aplikacije.

Škaljarski klan, koji je juče obezglavljen, istražitelji su prvi put evidentirali još 2008. godine, podsećaju Vijesti. Navodno, do kraja 2014. godine kao jedinstvena krimi-ekipa delovali su braća Vukotić, ubijeni Dedović i ekipa koja je poslednjih osam godina prepoznata kao organizovana kriminalna grupa “Kavači”, koja je od tada suprotstavljena škaljarcima.

Rat “škaljaraca” i “kavačana” počeo je krajem 2014. godine, nakon što je u španskoj luci Valensija nestalo 300 kilograma kokaina. Prva žrtva kokainskog rata je Goran Radoman, likvidiran u februaru 2015. godine u Beogradu.

Prema podacima bezbednosnih službi u tom ratu ubijeno je više od 50 ljudi, pripadnika oba klana, a evidentirano je i pet nedužnih žrtava.

Crnogorski istražitelji nedavno su utvrdili da je organizovana kriminalna grupa “Kavači” planirala ubistvo Jovana Vukotića kada je bio pritvoren u Istražnom zatvoru u Spužu.

Likvidacija planirana odavno

Prema dokazima SDT-a grupu koja je planirala njegovo ubistvo formirali su vođe kavačkog klana - Radoje Zvicer i Milan Vujotić. Oni su nedostupni nadlženim državnim organima i za njima se traga.

SDT je kao članove te organizacije označilo Slobodana Kašćelana, Dragana Kneževića, Gorana Vukčevića, Igora Terzića, Danila Bakića, Stevana Kraljevića, Radovana Mujovića, zatvorskog čuvara Vladana Lučića, Filipa Kneževića i Ratka Živkovića.

Prema dokazima, plan te kriminalne grupe je bio da Vukotića likvidiraju dok se nalazio u Istražnom zatvoru.

Članovi kriminalne grupe, piše, osmatrali su svoju metu i sobu u kojoj je - sakriveni vegetacijom u odvodni kanal za vodu, čekajući da se pojavi na prozor nakon čega su planirali iz puške s optičkim nišanom da pucaju u njega.

Oružje za likvidaciju, prema dokazima SDT-a, nabavio je Vujotić.

Kao osobe koje su imale zadatak da ubiju vođu škaljaraca označeni su Goran Vukčević, Igor Terzić i još jedan za sada nepoznati član kriminalne grupe.

U spisima, u koje su Vijesti imale uvid, opisuje se kako je Zvicer, sredinom marta 2020. godine, članovima grupe, putem kriptovane telefonske sky aplikacije, poslao fotografiju skice na kojoj se vidi pozicija objekta u kojem se nalazio Vukotić na izdržavanju kazne zatvora i okolina.

Vukotića su pokušali da otruju i u beogradskom zatvoru, a njegova likvidacija sprečena je i u oktobru 2020. godine, ispred Odeljena bezbednosti Kotor.

Kako pišu mediji, mesto prebivališta Igora Vukotića odavno nije poznato. Za njim je aktivna raspisana crvena poternica zbog navodnog organizovanja ubistava u ratu klanova.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()