Ustavni sud BiH stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS

Milorad Dodik kaže da je nepokretna imovina u vlasništvu RS i da u Dejtonskom mirovnom sporazumu piše da ona pripada entitetima

22.09.2022. 17:48
  • Podeli:
ustavnisud-anadolija.jpg Foto: Anadolija

Ustavni sud BiH je danas, odlučujući o zahtevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, jer je to nadležnost BiH. 

Na sajtu Ustavnog suda BiH je navedeno da ovaj zakon stavljen van pravne snage, preneo je RTRS.

Sud je ponovio svoje stanovište iz ranijih odluka o tome da je BiH pokušala da reši to pitanje putem formiranja Komisije za državnu imovinu“, navodi se u saopštenju i dodaje da je u tom pravcu delovao i visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Ustavni sud je konstatovao da to pitanje još nije rešeno i da postoji istinska nužnost, te pozitivna obaveza da BiH to pitanje reši što je pre moguće, navedeno je iz Suda.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 10. februara Zakon o nepokretnoj imovini, koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je trebalo da stupi na snagu 13. aprila, ali ga je Kristijan Šmit dan ranije suspendovao i doneo odluku o njegovom nesprovođenju dok Ustavni sud BiH ne donese stav o tom pitanju.

Dodik: "Kadija te tuzi, kadija ti sudi"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je nepokretna imovina u vlasništvu RS i da u Dejtonskom mirovnom sporazumu piše da ona pripada entitetima.



Dodik je rekao da Sarajevo pokušava da neustavno ovlada onim što ne pripada BiH, Ustavni sud BiH nazvao je "nakaradnim sudom''.

"Kako da poštujete Ustavni sud koji ne poštuje Ustav. Nazivaju se državom, a ovo nije država. Ustavni sud je nakaradan sud i sve najgore što sam ikada rekao o tom sudu i sada ponavljam. Radi se o grupi ljudi koji su politički motivisani da nanesu probleme i naprave neki novi sistem koji nije moguć", naveo je on, a prenosi Srna.

Dodik je za ATV ocenio da smo se vratili na vreme "kadija te tuži, kadija ti sudi", dodaju Nezavisne novine.

On je naglasio da u Ustavu BiH piše da sve ono što izričito nije dato BiH ne pripada BiH.

"Na taj način BiH nikako nije mogla da ovlada bilo čim osim onim što entiteti daju. Međutim, oni hoće da promene tu paradigmu, doveli su čoveka koji nije izabran u Savetu bezbednosti, dovode strance u Ustavni sud, sa dva muslimana oni ovde keriraju šta hoće", naveo je Dodik.

"Sada žele da promene tu paradigmu, doveli su čoveka (visokog predstavnika) koji nije izabran u Savetu bezbednosti UN, dovode strance u Ustavni sud, sa dva muslimana. Oni ovde kreiraju šta hoće“, naglasio je Dodik.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()