Ubrzavanje inflacije podiže cene hrane u Hrvatskoj

Godišnja inflacija u Hrvatskoj iznosila je 13,1 odsto u decembru

31.01.2023. 16:26
  • Podeli:
novac euro foto Pixabay-63cd55f7141ec.webp Foto: Pixabay

U januaru ove godine inflacija u Hrvatskoj bi na godišnjem nivou mogla iznositi 13,5 odsto, računajući da se u odnosu na decembar cene rasle 1,5 posto, preliminarne su procene analitičara Rajfajzen banke koji veruju da će se januarska poskupljenja neminovno odraziti na konačnu cifru.

S obzirom na to da je godišnja inflacija u decembru iznosila 13,1 posto, a u novembru 13,5 posto, to bi značilo njeno ponovno ubrzanje, suprotno očekivanjima Hrvatske narodne banke (HNB) na osnovu kojih se procenjuje da će tokom prve dve sedmice januara, uprkos svemu, nastaviti usporavanje, drugi mesec zaredom.

"Tokom prvog ovogodišnjeg kvartala očekujemo zadržavanje inflacije na dvocifrenim stopama, s tendencijom laganog usporavanja nakon toga, na šta već upućuje usporavanje rasta proizvođačkih cena", rekla je Zrinka Živković Matijević, direktorka ekonomskih istraživanja u RBA, prilikom prezentacije kvartalnih prognoza "Monetarno stezanje i fiskalno popuštanje", piše zagrebački Jutarnji list.

U ovoj godini očekuje prosečnu stopu inflacije od 7,5 posto, a povratak na nivo od dva posto ne smatra izglednim pre 2025.
Kada je reč o kategorijama koje najviše doprinose rastu inflacije, poređenje s drugim zemljama srednje i istočne Evrope pokazuje da se Hrvatska ne razlikuje bitno, uglavnom predvode hrana i energija. 

Međutim, iz meseca u mesec smanjivao se doprinos rasta energije, a rastao doprinos hrane, koja čini i najznačajniji deo potrošačke korpe, rekla je Živković Matijević.

 Za 38 posto prošlogodišnjeg rasta inflacije u Hrvatskoj zaslužna je hrana, piše list.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()