Srbin iz Hrvatske uhapšen u SAD zbog laganja FBI-ju o ratnom zločinu u Petrinji

Američke vlasti terete Jugoslava Vidića za laganje o učešću u ratnom zločinu u Petrinji 1991. godoine, za šta je u Hrvatskoj osuđen na 20 godina zatvora i pribavljanje dokumentata davanjem lažnih izjava

27.01.2023. 13:47
  • Podeli:
Hapšenje_Foto Pixabay Ilustracija-63c509a5afc0c.webp Foto: Pixabay / Ilustracija

Američke vlasti uhapsile su Srbina Jugoslava Vidića, osuđenog u Hrvatskoj na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Petrinji, saopštilo je Ministarstvo pravosuđa SAD, prenosi hrvatski portal Dnevnik. Vidić je, kako se navodi, emigrirao je u Sjedinjene Države 1999. i odmah se prijavio za državljanstvo, koje mu je odobreno 2005. godine. 

Prema optužnici, međutim, on je u molbi za dozvolu o stalnom boravku naveo da je u vojsci bio samo tokom služenja obaveznog vojnog roka od 1988. do 1989. godine. Takođe je rekao da nikad nije optuživan za kršenje zakona. Međutim, u Hrvatskoj je 1998. u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Petrinji počinjenog početkom rata. 

Vidić je proglašen krivim zato što je, kako se navodi, 16. Septembra 1991. u krugu Mesne industrije Gavrilović, kao pripadnik paravojnih formacija tadašnje SAO Krajine, sa većim brojem neidentifikovanih osoba učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zaposlenih u fabrici. 

Nakon toga je iz grupe radnika izdvojio Stjepana Komesa, stoji u presudi Županijskog suda u Sisku, objavljenoj na sajtu Documenta. 

Besan na njega što se rukovao sa tadašnjim hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom dok je bio u poseti Petrinji, oštrim gvozdenim predmetom mu je odsekao tu ruku. Komesa nikad niko više nije video, da bi se potom ispostavilo da je zbog povrede i nepružanja odgovarajuće medicinske pomoći Komes ubrzo nakon toga preminuo. Telo mu je naknadno ekshumirano iz masovne grobnice. 

Američke vlasti ga sada terete po tri osnova: laganje policijskim službenicima prilikom ispitivanja 2017. godine, pribavljanje zelene karte lažnim izjavama i davanje lažnih izjava federalnom agentu. Ako bude proglašen krivim, preti mu maksimalna kazna od 10 godina zatvora za prvu optužbu i maksimalna kazna od pet godina zatvora za drugu. 

Vidić je na saslušanju u četvrtak rekao je da se ne smatra krivim, prenose mediji iz Ohija. Tužilac Džeronim Teresinski je tokom saslušanja rekao da će tražiti pritvor za optuženog dok traje proces. Sledeće saslušanje je zakazano za 2. februar. 

"On je osuđeni ratni zločinac i lagao je FBI-u o tome. Verujemo da bi pobegao kad bismo ga pustili uz garanciju", rekao je Teresinski, spomenuvši presudu donesenu u Hrvatskoj. 

Vidić je u SAD-u prvo radio u supermarketu, a potom i u lokalnoj mesari. Tamo je optužen da je seksualno uznemiravao četiri žene, zbog čega se njegov poslodavac nagodio i platio odštetu, pišu američki lokalni mediji. 

Kasnije je otvorio firmu Jugo's Inc u Ohaju koja je prodavala kobasice. Lokalne službe su 2019. otkrile da je prodavao meso koje nije prošlo inspekciju, pa mu je oduzeta dozvola, prenosi hrvatski portal. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()