Španija: Uhapšen Avdo Alagić, sumnjiči se za mučenje zatvorenika u logoru Gabela

Logor Gabela ili Zatvor Gabela bio je zatvorski logor kojim je upravljala "Hrvatska zajednica Herceg-Bosna" i Hrvatsko veće odbrane u Gabeli.

25.09.2022. 13:22
  • Podeli:
španija policija profimedia-1664104902743.webp Foto: Profimedia

U Barseloni je uhapšen Ado Alagić zvani Lav, koji je u BiH optužen za mučenje bošnjačkih i srpskih zatvorenika u logoru Gabela kod Čapljine 1993. godine, gde je bio zadužen za čuvanje logoraša, prenosi Klix.ba.

Za uhapšenim raspisana međunarodna poternica

Španska nacionalna policija uhapsila je u Barseloni 61. godišnjeg Alagića, državljanina BiH, za kojim je bila raspisana međunarodna poternica zbog optužbi u umešanost u ratne zločine tokom rata u BiH.

Španska policija ga je tražila od februara, kada je za njim raspisana poternica iz Bosne i Hercegovine, a uhapsen je 15. septembra i nalazi se u pritvoru.

Alagića u BiH čeka suđenje za zločine 1993. godine u logoru Gabela kod Čapljine, njegovog rodnog mjesta. Za njim se traga zbog krivičnog dela mučenja u logoru u kojem je bio zadužen za čuvanje, zvanično je saopsteno iz policije.

Logor za Srbe i Bošnjake

Logor Gabela ili Zatvor Gabela bio je zatvorski logor kojim je upravljala "Hrvatska zajednica Herceg-Bosna" i Hrvatsko veće odbrane u Gabeli. Logor se nalazio nekoliko kilometara južno od Čapljine, a zatvorenici su bili Bošnjaci i Srbi.

Rukovodioci ovog logora su ili u bekstvu ili osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Alagića je lociran je u Barseloni, a tokom boravka u Španiji je koristio lažni identitet. 

Policija procenjuje da je u Španiji živio više od godinu dana.

Vlasti su Alagiću pokušavale da sude od 2017. godine, ali je on bio nedostupan pravosudnim organima BiH.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()