Sledeći samit o Zapadnom Balkanu u oktobru u Tirani

To će biti prvi put za devet godina, od kada su počeli skupovi u tom formatu, da se samit održava u jednoj od zemalja Zapadnog Balkana

07.03.2023. 20:30
  • Podeli:
Edi Rama_Olaf Šolc_Scholz_Foto Wolfgang Kumm dpa-64079059180e7.webp Foto: Wolfgang Kumm / dpa

Sledeći samit o približavanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji biće 16. oktobra u Tirani, saopštili su nemački kancelar Olaf Šolc i albanski premijer Edi Rama, koju su se danas sastali u Berlinu.

Tako će prvi put za devet godina, od kada su počeli skupovi u tom formatu, samit da se održi u jednoj od zemalja Zapadnog Balkana, rekao je Šolc.

Na samitu će osim visokih predstavnika EU i kancelara biti i šefovi država i vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, kao i privremenih prištinskih institucija.

Svi učesnici samita teže članstvu u Uniji, ali su u različitim fazama u procesu pristupanja. Samit je u okviru takozvanog Berlinskog procesa koji je 2014. pokrenula tadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel da šest zemalja približi EU.

Šolc je više puta pledirao za brz proces pristupanja.

"Zapadni Balkan je deo Evrope, deo evropske porodice", rekao je na konferenciji za medije posle sastanka sa Ramom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()