Ruski oligarh Oleg Deripaska izgubio spor protiv Crne Gore

Sud je Deripaski naložio da Crnoj Gori nadoknadi troškove postupka, u vezi sa privatizacije Kombinata aluminijuma i Rudnika boksita, isplat 628.000 evra i 86.000 dolara

27.05.2023. 16:14
  • Podeli:
pravosudje-kina-ilustracija-reuters.jpg

Vrhovni sud u Švedskoj odbio je žalbu ruskog oligarha Olega Vladimiroviča Deripaske protiv Crne Gore kojom je tražio poništenje odluke Apelacionog suda iz prošle godine u vezi sa postupkom privatizacije Kombinata aluminijuma (KAP) i Rudnika boksita.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma je saopšteno da je saglasno procedurama, taj predmet sada zatvoren osim za sprovođenje postupka za naplatu troškova u arbitraži i osporavajućeg postupka, prenosi RTCG.

"To je znatan iznos koji bi Deripaska u skladu sa presudom trebalo da plati Crnoj Gori, a koji će se utvrditi u postupku za naplatu troškova", navodi se u saopštenju.

Parničnim postupkom protiv Crne Gore, pred Apelacionim sudom u Švedskoj, Deripaska je tražio izmenu arbitražne odluke donete u postupku iz 2016. godine, koja je takođe doneta u korist Crne Gore, zahtevajući da se ona poništi.

Postupak je okončan u novembru prošle godine na način da je Apelacioni sud u Švedskoj doneo presudu u korist Crne Gore.

Apelacioni sud naložio je tada Olegu Deripaski da Crnoj Gori nadoknadi troškove postupka u ukupnom iznosu od 628,46 hiljada evra i 86,08 hiljada američkih dolara.

"Deripaska je 5. decembra 2016. godine na osnovu Sporazuma o stimulisanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja (BIT) koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, a u skladu sa UNCITRAL Arbitražnim pravilima, pokrenuo protiv Crne Gore arbitražni postupak u vezi privatizacije KAP-a i Rudnika boksita", podsetili su iz Ministarstva.

Odluka tribunala u ovom postupku doneta je 15. oktobra 2019. godine a istom je tribunal jednoglasno odlučio: da BIT između SRJ i Rusije nije primenjiv na Crnu Goru, da prihvata prigovor nenadležnosti koji je istakla Crna Gora po tom osnovu i, stoga, odbio nadležnost da odlučuje o tužbenim zahtevima i dosudio sve troškove u ukupnom iznosu od 1,6 miliona evra u korist Crne Gore.

"U vezi pomenute odluke Tribunala, a s obzirom na to da Deripaska nije izvršio uplatu dosuđenog iznosa Crnoj Gori, u prethodnom periodu Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma opredelilo se da nastavi sa radnjama u cilju namirenja predmetnog potraživanja na način da se izvrši pretraga njegove imovine nad kojom bi se mogla izvršiti prinudna naplata. U međuvremenu, nastupile su okolnosti koje su zaustavile ove aktivnosti, prvenstveno rat u Ukrajini i uvođenje sankcija Rusiji i njenim državljanima", navodi se u saopštenju, prenosi RTCG.

Ne prihvatajući obaveze koje su proistekle iz pomenute odluke tribunala Deripaska je 15. januara 2020. godine, u skladu sa odsekom 36. švedskog Zakona o arbitraži podneo Apelacionom sudu u toj zemlji zahtev za izmenu arbitražne odluke donete u postupku iz 2016. godine, zahtevajući da se ona poništi. 

Apelacioni sud je prilikom procene pravnog osnova Deripaske prihvatio argumente Crne Gore i doneo presudu u korist Crne Gore. Ne prihvatajući ni presudu Apelacionog suda, Deripaska je pokušao da podnese žalbu Vrhovnom sudu u Švedskoj, ali je onaodbijena.

"Deripaska i dalje odbija da dobrovoljno isplati iznose na koje je obavezan prethodnim odlukama arbitražnog tribunala i Apelacionog suda u Švedskoj i opstruira sudske postupke, međutim Crna Gora će iskoristiti sve zakonske mogućnosti da prinudno naplati svoja potraživanja u skladu sa ovim odlukama kao i troškove u vezi postupka pred Vrhovnim sudom u Švedskoj", zaključuje se u saopštenju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()