Rusi oduševljeni hrvatskim predsednikom, hrvatska levica se ograđuje od izjava

RIA novosti su mu u poslednja 24 sata posvetile čak devet članaka

31.01.2023. 15:22
  • Podeli:
zoran_milanovic - anadolija-1663760757366.webp Foto: Anadolija

Poslednje izjave predsednika Zorana Milanovića da je "Kosovo oteto Srbiji" i da "Krim više nikada neće biti Ukrajina", ponovo su u centru pažnje ruskih medija.

Rusi oduševljeni

RIA novosti su mu u poslednja 24 sata posvetile čak devet članaka, a svaku Milanovićevu izjavu pretvori su u članak u kojem napominju kako se i pre suprotstavljao odlukama Zapada i da "nije ničiji rob".

"Plan ne može biti maknuti Putina. Plan ne mogu biti sankcije. To su gluposti. Nećemo ništa postići. Nisu ni Miloševića slomili sankcijama. Idu iz rata u rat. Šta bi trebalo da budemo? Američki robovi?", vrtela se ova Milanovićeva izjava na ruskoj TV.

U Hrvatskoj, sa druge strane, nisu oduševljeni Milanovićevom izjavom.

Hrvatska levica se ograđuje

Međutim, hrvatska levica, kojoj i sam Milanović pripada i koja je u opoziciji, ograđuje se od ovih izjava hrvatskog predsednika.

Mirela Ahmetović (SDP) kaže da nikada neće biti Milanovićev portparol niti advokat. 

"Moje i SDP-ovo mišljenje o Ukrajini je sasvim jasno. A što da komentarišem Kosovo, pa Hrvatska je priznala Kosovo 2008. godine i to je za mene završena priča. Mi nemamo potrebu da komentariševo Milanovićeve stavove", rekla je ona.

Dodala je da je žalosno da je Milanovićev ekspoze onoliko dugačak sa, kako je kazala, kontroverznim izjavama, koje samo daju razlog ruskim propagandistima da ga koriste za svoju prljavu rabotu.

Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) istakao je da se Ukrajina bori za slobodu i treba joj pomoći, a Kosovo je, kaže, "nezavisna država". "To je realnost koju treba da prihvate i Beograd i Pantovčak i tu priča staje", rekao je Hajduković, prenela je Hina.

Sandra Benčić (Zeleno-levi blok) naglasila je da su izjave Milanovića o Kosovu za njih apsolutno neprihvatljive. Hrvatska je, navodi Benčić, "priznala Kosovo, a on je kao premijer bio u poseti Prištini.

"U ovoj situaciji globalne nesigurnosti, koju je prouzrokovao agresivni rat Rusije na Ukrajinu, a taj rat ima posledice na celu našu regiju, davati izjave koje na bilo koji način donose rizik po mir u regionu nije odgovorno", rekla je Benčić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()