Rijeka: Složena akcija premeštanja mine iz Drugog svetskog rata

Zbog vađenja bombe iz luke grad je gotovo pa paralisan, a prethodno je sprovedena evakuacija potencijalno neposredno ugroženih ljudi

19.03.2023. 10:10
  • Podeli:
Rijeka_luka_Luka Rijeka_Foto Profimedia-6416e19075c16.webp Foto: Profimedia

Oglašavanjem sirene početka opasnosti, jutros desetak minuta posle šest sati, počela je složena akcija premeštanja i neutralizacije zaostale protivbrodske mine iz Drugog svetskog rata iz riječke luke, prenose hrvatski mediji.

Policijska uprava primorsko-goranska objavila je jutros video snimke protivbrodske mine iz riječke luke, zbog čijeg je vađenja grad danas gotovo pa paralisan. Sprovedena je evakuacija zbog bezbednosti i zaštite ljudskih života.

U subotu je iz zgrada u zoni neposredne potencijalne opasnosti u slučaju aktiviranja mine evakuisano oko 500 stanara.

Sve je proteklo bez problema, većina je sama organizovala privremeni smeštaj, dok je manji deo smešten je u Dvorani mladosti na Trsatu, u kojoj su obezbeđeni ležajevi i osveženje.  

Kako prenosi Index.hr, u toku su aktivnosti izmeštanja mine i pripreme za njeno tegljenje na lokaciju na kojoj će biti uništena, a koje sprovode ronioci specijalne policije MUP-a.  

Po završetku ove faze, mina će biti otegljena na lokaciju neutralizacije. Akcija se za sada odvija po planu, objavila je policija.

  • Podeli: