Reporter UNE iz Moskve potvrdio: Dodik i Putin na tet a tet sastanku, tema i cena gasa

Putin zahvalio Dodiku na prijateljskom stavu RS prema Rusiji

23.05.2023. 19:08
  • Podeli:
dodik_putin__una-646cf1026aac5.webp Foto: Una

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske sastao se danas u Moskvi sa Vladimirom Putinom, predsednikom Ruske Federacije, javlja reporter UNE Anđelko Jandrić.

Putin zahvalio Dodiku na prijateljskom stavu Republike Srpske prema Rusiji, a Dodik je Putina informisao o tome da je Republika Srppska pod velikim pritiskom jer se nije priključila sankcijama Rusiji, ali da ostaje čvrsto pri svom stavu.

Dodik je, takođe, kazao da postoji potreba i za ekonomskom saradnjom.

Agencija RIA ranije je javila kako će na sastanku u Moskvi biti reči i o ceni gasa za Republiku Srpsku.

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je danas na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi da RS ima potrebu za saradnjom sa Rusijom na ekonomskom planu, kao i da Banjaluka "ne prati politike koje idu za tim da prebace krivicu samo na jednu stranu u sukobu u Ukrajini".

"Mi mislimo da je Ruska Federacija koja se uporno borila za svoj bezbednosni okvir i koja je pokušavala i ranije da obezbedi te garancije, naprosto bila prisiljena u vezi sa ovom vojnom operacijom", rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Istakao da je Republika Srpska izložena mnogim pritiscima.

"Mi nismo dozvoljavali da se donese formalna odluka o sankcijama prema Ruskoj Federaciji i zbog toga smo od zapadnih partnera bili izloženi raznim oblicima pritisaka u vidu sankcija i suspendovanja određenih projekata i programa. Ali, mi smo odlučili da naprosto ne budemo deo histerije koja se stvara, nego da se pruži šansa da se to pitanje reši na nivou Ruske Federacije i Ukrajine'', pojasnio je predsednik Srpske.

Dodik je istakao da RS razume da "to nije sukob Ukrajine i Rusije, nego sukob Zapada i Rusije".

Kako je objavljeno na sajtu Kremlja, Putin je rekao Dodiku da je zahvalan Republici Srpskoj na prijateljskom stavu prema Rusiji i neutralnom odnosu prema događajima u Ukrajini. 

Istakao je da "samo takav stav može dovesti do bilo kakve pozitivne odluke".  

Putin je ocenio da se odnosi Rusije i Republike Srpske uspešno razvijaju.

Ukazao je na to da da je tokom protekle godine zabeleženo povećanje prometa u trgovini od 57 odsto i poručio da taj trend treba zadržati.

"Znam i da hiljade školaraca u Republici Srpskoj uči ruski jezik, a interesovanje za ruski jezik i rusku kulturu podržava se na državnom nivou, na čemu smo vam takođe veoma zahvalni", naveo je Putin.

Dodik je nakon sastanka otkrio da  i dalje ostaje povoljna cena gasa za Srpsku.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()