Nastavak afere o usvajanju dece: Sud u Zambiji odbacio optužbe protiv četiri hrvatska para

Oni su oslobođeni optužbi nakon dva meseca provedena u zambijskom gradu Ndoli.

06.02.2023. 14:20
  • Podeli:
crna deca afrika pixabay-63ce598f03891.webp Foto: Pixabay

Sud u Zambiji odbacio je optužnice protiv osam hrvatskih državljana, odnosno četiri bračna para koji su optuženi za trgovinu decom i u roku od 48 sati moraju napustiti zemlju. 

Za sada nije poznato šta je sa decom koju su usvojili u DR Kongu.

Oni su oslobođeni optužbi nakon dva meseca provedena u zambijskom gradu Ndoli.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova potvrdilo je da je nadležni sud u Ndoli odbacio optužnicu protiv hrvatskih državljana.

"U roku od 48 sati dužni su da napuste Republiku Zambiju. U povratku u Hrvatsku, kao i tokom celog dosadašnjeg postupka, nadležna tela osiguraće hrvatskim državljanima svaku potrebnu pomoć", saopšteno je iz ovog resora.

Na pitanje šta je sa decom koja su bila u fazi posvajanja i koja imaju, prema navodima hrvatskih medija, hrvatsko državljanstvo, resorni ministar je odgovorio da će voditi brigu i o deci, rekavši da hrvatski zvanični organi nisu uspeli da dođu do dece.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()