Milanović: SAD preko ukrajinskih mladića vodi rat sa Rusijom

Hrvatski predsednik nedavno je odbacio mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju u Hrvatskoj

Calendar 24.11.2022.
  • Podeli:
Zoran Milanović_13102022_Luka Stanzl  Pixsell-1665754610842.webp Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Hrvatski predsednik Zoran Milanović osvrnuo se na odluku njegove vlade o obučavanju ukrajinskih vojnika i istakao da je u pitanju "teror i maltretiranje od strane Plenkovića, njegova želja da progura neke svoje ideje".

„Tamo je rat između Amerike i Rusije. Između Rusije i Ukrajine na strani sam Ukrajine, naravno. Ali to je rat između Amerike i Rusije“, kazao je Milanović.

Prema njegovom mišljenju, Amerikanci preko ukrajinskih mladića vode rat protiv Rusije.

Odluka je na Saboru

Na sednici hrvatske vlade premijer Andrej Plenković je naveo tri načina na koja bi Hrvatska mogla da pomogne Ukrajini po ovom pitanju.

"Da naši oficiri budu u komandnim strukturama ove misije, da hrvatski vojnici budu deo onih vojski unutar EU koje će biti spremne da obučavaju ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Nemačkoj i mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj", rekao je Plenković.

Dodao je da u saboru očekuje zanimljivu političku raspravu.

"Ovo je i prilika da se pokaže ko je ko kada je reč o međunarodnim odnosima i kada je reč o pomoći Ukrajini", rekao je hrvatski premijer, preneli su hrvatski mediji.

Misija EUMAM trajaće dve godine i provodiće se na teritoriji država članica EU.

"Hrvatska bi učestvovanjem u ovoj misiji nastavila aktivan doprinos i potvrdila predanost u podršci zajedničke sigurnosne i odbrambene politike i međunarodnoj sigurnosti. Učešćem hrvatske vojske u misiji za podršku Ukrajini, Hrvatska bi sa svojim iskustvom iz Domovinskog rata značajno doprinela obuci oružanih snaga Ukrajine", rekao je na sednici vlade ministar odbrane Mario Banožić.

Vlada predlaže da u misiji učestvuje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga uz mogućnost rotacije u 2022., 2023. i 2024. godini.

Podsetimo, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je i vrhovni komandant Oružanih snaga, odbio je da da saglasnost za učešće hrvatskih vojnika u misiji EU za pomoć Ukrajini.

"S obzirom na opravdano veliki interes hrvatske javnosti za najavljeno učešće pripadnika OSRH u misiji EU za vojnu pomoć Ukrajini, te istovremeno nejasne i neobrazložene okolnosti učešća pripadnika OSRH u spomenutoj misiji, Kabinet Predsednika Republike obaveštava javnost da je navedeni ministrov dopis nepodoban za postupanje Predsednika Republike", stajalo je u saopštenju Milanovićevog kabineta u kom se nabraja niz, kako se navodi, formalnih i materijalnih razloga.

  • Podeli: