Milanović: Nema razlike između pokliča 'Za dom spremni' i 'Slava Ukrajini'

'To što su se neki lideri navukli na to, ne zanima me. Neka izmisle drugačiji pozdrav. Neka maknu i Rusiju i Ukrajinu. Kijev je daleko, Moskva još dalje', poručio je hrvatski predsednik

31.05.2023. 14:42
  • Podeli:
Zoran Milanović_Foto Pixsell Marko Lukunić-646ca8aa764cf.webp Foto: Pixsell / Marko Lukunić

Između pokliča "Za dom spremni" i "Slava Ukrajini" nema razlike, izjavio je predsednik Hrvatske Zoran Milanović i dodao da ne želi da taj slogan sluša u Hrvatskoj.

"Mučim se kao Isus da stavimo pokliče poput 'Za dom spremni' sa strane. Ali između 'Za dom spremni' i 'Slava Ukrajini' nema razlike. To je poklič najradikalnijih šovinista zapadne Ukrajine koji su sarađivali sa nacistima i pobili hiljade Jevreja, Poljaka... To ne želim da slušam u Hrvatskoj. To što su se neki lideri navukli na to, ne zanima me. Neka izmisle drugačiji pozdrav. Neka maknu i Rusiju i Ukrajinu. Kijev je daleko, Moskva još dalje", rekao je Milanović.

O korišćenju pokliča "Za dom spremni" u njegovoj zemlji hrvatski predsednik je rekao:

"Svoju poentu sam rekao u više navrata. Ne mogu to da radim u nedogled. To nam pravi štetu. Komemoracija u Blajburgu – ako to nekima u Hrvatskoj nešto znači, ako je tamo stradao neko drag, nedužan, postoji dosta načina za komemoraciju. To je ponižavajuće za Hrvatsku. Da se nisu provocirali Austrijanci, moglo je i dalje biti u Austriji. To je borba protiv tlačitelja, tirana iz Njegoševe strofe... Za par dana će biti godišnjica bitke na Sutjesci gde je poginulo stotine Dalmatinaca. Meni je to antifašizam", izjavio je Milanović, prenosi N1.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()