'Luča' u svemiru: Crna Gora pokreće svemirski program i pravi svoj prvi satelit

'Siguran sam da će ova informacija izazvati malo podsmeha, kod nekih će biti predmet mimova, ali je stvar ozbiljna i drago mi je da vam to prenesem', izjavio Dritan Abazović

26.01.2023. 14:02
  • Podeli:
Satelit_planeta Zemlja_Foto Pixabay-1667590130514.webp Foto: Pixabay / Ilustracija

Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović najavio je da će Crna Gora, prvi put u svojoj istoriji, pokrenuti svemirski program.

"Siguran sam da će ova informacija izazvati malo podsmeha, kod nekih će biti možda predmet mimova, ali je stvar ozbiljna i drago mi je da vam to prenesem", rekao je Abazović na sednici Vlade.

Istakao je da će Ministarstvo nauke pripremiti informaciju, a "razgovarali smo sa organizacijom koja je već imala aktivnost, to su sjajni ljudi, inovatori koji su poslali tzv. balon koji je napravio neke snimke, a mi ćemo dati našu punu podršku našim ljudima".

Abazović kaže da Crna Gora kreće u razvoj satelita "Luča" koji treba da bude lansiran u svemir, prenosi N1.

"Nadam se da će se naša 'Luča' u doglednom periodu, nadam se 2023-2024, naći u orbiti kao i sateliti drugih država", rekao je Abazović, navodeći da će projekat biti finansiran novcem od davanja "ekonomskog državljanstva".

"Fond za inovacije će to da podrži. Ne radi se o velikim sredstvima, ali zahteva puno posla. Crna Gora će da otvori još jednu perspektivu, da učestvuje u aktivnostima drugih država i da se razvija i u tom pogledu", naglasio je Abazović.

Projekat "ekonomskog državljanstva" koji je startovao u januaru 2019. godine, do sada je doneo 310 miliona evra. Od toga je 188 miliona evra završilo na posebnom računu (ESCROW), gde su stranci koji su želeli crnogorski pasoš morali da uplate novac.

Ostatak je prenet na račune države i investitora koji grade razvojne projekte u oblasti turizma, saopštio je krajem 2022. direktor Agencije za investicije (Montenegro Investment Agency-MIA) Mladen Grgić.

Evropska unija je savetovala Crnu Goru da ukine takvu šemu dodele državljanstva investitorima zbog rizika koje ona predstavlja – pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i infiltracija organizovanog kriminala.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()