Ko je doneo odluku da Crna Gora glasa za prijem Prištine u Savet Evrope?

„Ovo je poniženje srpskog naroda u Crnoj Gori, tradicionalne Crne Gore i stavljanje soli na ljutu ranu Srbiji“, rekao je Vučurović

27.04.2023. 16:49
  • Podeli:
Evropski savet_Savet ministara EU_Foto Reuters-641db2c23b946.webp Foto: Reuters

Odluku o tome da Crna Gora glasa da tzv. Kosovo uđe u Savet Evrope donele su ambasade u Podgorici, izjavio je danas poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović.

"Siguran sam da su odluku da Crna Gora glasa da takozvano Kosovo uđe u Savet Evrope donele ambasade i da je tu naredbu izvršio neko iz vlade. Potpredsednik vlade (Vladmir) Joković kaže da nije znao za ovu odluku, a drugi deo vlade dominantno odlučuje o tome, što je skandal i liči na jednu tik-tok politiku“, izjavio je Vučurović na današnjem skupštinskom Odboru za međunarodne odnose i iseljenike.

Prema njegovim rečima, kada je video da je premijer Dritan Abazović bio u Pećkoj patrijaršiji, znao je da „sledi neki potez koji će biti usmeren protiv Srbije, srpskog naroda“.

„Ovo je poniženje srpskog naroda u Crnoj Gori, tradicionalne Crne Gore i stavljanje soli na ljutu ranu Srbiji“, rekao je Vučurović, preneo je podgorički portal Borba.

Skupštinski odbor saslušaće Abazovića

Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike usvojio je incijativu za održavanje kontrolnog saslušanja predsednika vlade u tehničkom mandatu i rukovodioca Ministarstva spoljnih poslova Dritana Abazovića zbog odluke da Crna Gora podrži članstvo Kosova u Savetu Evrope (SE).

Saslušanje Abazovića planirano je 3. maja, odnosno prvog slobodnog termina nakon praznika.

Poslanik DF-a Slaven Radunović rekao je da Crna Gora pokazuje sve elemente marionetske države i čeka naloge sa strane kako treba da glasa.
Radunović je rekao da bi premijer Dritan Abazović trebalo da odgovora na odboru na pitanja u vezi sa odlukom vlade da podrži prijem tzv. Kosova u SE, i da treba održati kontrolno saslušanje premijera.  

Poslanik SNP-a Bogdan Božović podsetio je da na stav te stranke da njeni ministri ne bi podržali prijem tzv. Kosova da je to pitanje došlo na dnevni red. 
Predsednik Odbora Miodrag Lekić kazao je ranije da odluka vlade da podrži prijem tzv. Kosova u SE, u "formi tajanstvene odluke" od koje se zatim komponente vlade javno distanciraju, predstavlja novi prilog neozbilnosti i neodgovrnosti crnogorske države.

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica kazao je da podržavaju kontrolno saslušanje premijera povodom odluke da se podrži zahtev tzv. Kosova. 
"Mislim da ćemo dopineti ostvarenja principa transparentnosti i odgovornosti kada dođu na dnevni red ova pitanja u direktnom televizijskom prenosu", naveo je Koprivica. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()