Kako se postaje ministar u BiH?

Stručnost ili politička podobnost, pitanje je sad

Autor: Sanja Krasić
26.01.2023. 16:05
  • Podeli:

Stručnost ili politička podobnost? Šta je potrebno za ministarsku poziciju u BiH? Ako se pozovemo na sada već poznata imena, ali i na sve ono što im je prethodilo, odgovor postaje jasan.

Dodela fotelja na entitetskom i državnom nivou, na trenutke je podsećala na scenu iz kultne serije “Srećni ljudi”, kada je nesreći Aranđel, u nepreglednom redu uzvikivao “Biće mleka za sve, samo malo strpljenja”.

Malo po redu, malo preko reda i ministarska mesta su dobila svoja imena. Od onih koja su bila sporna, do onih koja se već godinama ne dovode u pitanje.

A ne dovode se u pitanje, ako se u pitanje ne dovodi njihova poslušnost.

Objasnio je to bolje Milorad Dodik, na primeru Nenada Nešića.

"Ja bih voleo da politika može da bude kao i druge delatnosti u životu, potpuno perfektna, čista… Danas je bilo važno da imamo i glasove DNS-a, onda kada smo usvajali budžet, onda kada smo formirali Vladu, pogotovo onda kada smo birali četiri poslanika za Dom naroda u Narodnoj skupštini RS, DNS je bio korektan partner u tome, i naravno da su za to postojali neki dogovori”, rekao je lider najveće partije u RS.

A, dogovor je takav da je Nešić novi ministar bezbednosti BiH, iako je, čak i unutar SNSD-a, bilo oštrih protivljenja takvoj odluci. Ali, nije on, u ovoj raspodeli moći, usamljen. 

Koji su to kriterijumi za dobijanje važnih funkcija u BiH, pokazao je i primer Denisa Šulića, koji je u kratkom roku prevalio put od ministra za ljudska prava i izbeglice u Savetu ministara BiH do ministra trgovine i turizma u Vladi RS.

"Verujte da me ne bi iznenadilo da se u tom Savetu ministara ili u Vladi RS, tamo gde nedostaju ministri, nađu Zmaj od Šipova ili Kiko sa Lauša, ljudi koji imaju ogromne zasluge za SNSD ili tu režimsku propagandu”, kaže predsednik PDP-a, Branislav Borenović.

I dok opozicija, očekivano, oštro reaguje, ni analitičari nisu mnogo blaži. Stručnost je, prema rečima komunikologa Mladena Bubonjića, u potpunosti zamenjena političkom pripadnošću. Prvo imena, pa onda resori.

"Vidimo potpuno mešanje, potpuno šetanje političara, odnosno tih osoba koje su imenovane na određena ministarska mesta, u smislu da se ne nalaze u okviru svoje struke. Daje nam za pravo da donosimo zaključke da se neretko dešavaju izbori i postavljanje ne po pitanju stručnosti, nego po pitanju podobnosti”, kategoričan je komunikolog Mladen Bubonjić.

A, da li će ministri opšte prakse moći i znati da se uhvate u koštac sa stručnim problemima kojih, u poslednje vreme, ni najmanje ne manjka? Ako se u odgovoru na ovo pitanje, u vama krije bar malo sumnje, recept je, možda, nada u stručnost njihovih zamenika.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()