Dodik: Srpska neće imati problema finansijske prirode

Lažna je priča da se Republika Srpska nalazi u teškoj situaciji, ističe on

27.05.2023. 18:56
  • Podeli:
Tan2023-04-1413255472_8 milorad dodik zoran zestic (1)-6439403eba912.webp Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Republika Srpska ima sredstva za isplatu dospelih obaveza krajem juna i lažna je priča da se nalazi u teškoj situaciji, izjavio je predsednik Srpske Milorad Dodik na konferenciji za novinare.

Dodik je poručio da "Srpska neće imati problema finansijske prirode".

"Republika Srpska će svoje obaveze izvršavati onako kako to predviđa budžet i zakonodavstvo. Napadi na Srpsku u smislu dramatizacije situacije nisu ništa novo i oni su koordinirani. Šta bi hteli ovi iz američke i britanske ambasade i dela evropskih zemalja? Oni bi hteli da mi potpuno postanemo njihovi zavisnici i da ne možemo da se odbranimo od bilo kakvih njihovih zlih namera prema nama", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da su to pokušali blokirajući određena sredstva koja su obezbeđena kroz razne transfere, ali da to neće ugroziti Srpsku.

On je dodao da svi problemi na ekonomskom planu u znatnoj meri dolaze od pogrešne politike koju vodi Zapad iako, kako je naveo, naravno "ima i naših slabosti".

Prema Dodikovim rečima, Zapad je generisao inflatorna i druga kretanja na globalnom nivou, od politike koja ide za tim da svi transferi prema nekim državama moraju da prođu preko transakcionih računa koje drže zapadne banke, a koje odlučuju o tome hoće li nešto da puste, bez obzira što se radi o vašem novcu. 

"To je jedna kolonijalna situacija, kolonijalna uprava u kojoj oni žele da disciplinuju nekoga",  poručio je Dodik.

Prema njegovim rečima, krajem juna Srpska ima dospeće obaveza od 320 miliona KM u jednom danu.

"Srpska je nudila da od Nove godine sukcesivno izvrši to plaćanje, ali to nije prihvaćeno jer berze ne prizaju ta pravila. Mi smo vršili koncentraciju i već sada imamo taj novac na računima i možemo da to završimo jednokratno", izjavio je predsednik Srpske.

Kada je reč o Međunarodnom monetarnom fondu, Dodik je rekao da već godinama ne postoji aranžman sa tom institucijom.

"MMF pokušava ovde da nametne neke svoje politike, kao što je smanjivanje plata, čime se u ovakvim okolnostima ide na destabilizaciju, a ne stabilizaciju. U međuvremenu, strane banke su odavde odnele više dobiti nego što su dale pomoći", naglasio je Dodik.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()