Dodik: Odluke o zabrani ulaska Koviću i Petronijeviću nisu imale nikakvog smisla

Ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić potvrdio je u petak da su univerzitetskom profesoru Koviću i advokatu Petronijeviću iz Beograda ukinute mere zabrane ulaska u BiH

28.05.2023. 15:01
  • Podeli:
Milorad Dodilk Tanjug Alexey Filippov-6473502d44147.webp Foto: Tanjug/Alexey Filippov

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je, povodom ukidanja zabrane ulaska u BiH beogradskom profesoru Milošu Koviću i advokatu Goranu Petronijeviću, da se Srpska zalagala za rešavanje tog pitanja, te da to nije bilo teško jer je odluka o zabrani bila mimo prava, zakona, Ustava i međunarodnih konvencija o slobodama čoveka.

Dodik je rekao da mu je drago da je struktura u BiH sa kojom sarađuje vlast u RS razumela da ta zabrana nema nikakvog smisla, prenela je Srna.
“Odmah posle formiranja novih vlasti hteli smo da preispitamo sve ono što je loše i nakaradno urađeno ranije, a nesumnjivo je mnogo toga bilo u obaveštajnom sektoru, gde je (nekadašnji direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije Osman Mehmedagić) Osmica i njegova struktura i nažalost Srbi koji su ga pratili u toj strukturi donosili takve sramne odluke koje nisu imale nikakvog smisla”, rekao je Dodik.

On je dodao da su takve odluke bile motivisane “muslimanskim potrebama da spreče bilo koji srpski autoritet da se pojavi na ovim prostorima, pa tako i profesora Kovića”.

“Drago mi je da je struktura sa kojom sada sarađujemo razumela da to nema nikakvog smisla i da to treba da bude ukinuto, što danas vidimo”, rekao je Dodik novinarima u Piskavici kod Banjaluke.

Prema njegovim riječima, ovo ne bi moglo biti bez koordinacije.

“Naravno da se Republika Srpska za ovo zalagala i tražila kao jedno od najvažnijih pitanja da se reši. To nije bilo ni teško, jer je bilo mimo prava, zakona, Ustava i međunarodnih konvencija o slobodama čoveka”, naglasio je Dodik, preneo je Tanjug.

Ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić potvrdio je u petak Srni da su univerzitetskom profesoru Koviću i advokatu Petronijeviću iz Beograda ukinute mere zabrane ulaska u BiH.

Granična policija BiH u martu prošle godine nije dozvolila profesoru Koviću da uđe u BiH na graničnom prelazu Vardište, uz obrazloženje da predstavlja opasnost po bezbednost BiH. Odluka o zabrani ulaska donesena je krajem februara 2022. godine.

Ulazak u BiH na prelazu Karakaj 25. marta 2022. godine nije dozvoljen ni advokatu Goranu Petronijeviću, jer, kako je navedeno u rešenju, predstavlja pretnju bezbednosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()