Crnogorac bio na bolovanju osam godina

On je bolovanje otpočeo februara 2015. godine, koje sa manjim prekidima traje i dalje.

01.02.2023. 13:33
  • Podeli:
doktor lekar pixabay (2)-63da5bb20fa6e.webp Foto: Pixabay

Neobičan slučaj mlađeg Crnogorca koji je na bolovanju proveo osam godina zaintrigirao je crnogorsku javnost.

Naime, prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore jedan osiguranik mlađe starosne dobi iskoristio je pravo na bolovanje dugo gotovo osam godina.

On je bolovanje otpočeo februara  2015. godine, koje sa manjim prekidima traje i dalje.

“Reč je o osiguraniku mlađe starosne dobi, sa kompleksnim zdravstvenim stanjem. Bolovanje je ostvarivao po više dijagnoza, između ostalih i po osnovu psihičkog zdravstvenog stanja. Osiguranik je bio i na hospitalizacijama u periodu trajanja bolovanja. Do sada je više puta upućivan na invalidsku lekarsku komisiju Fonda PIO, s tim da još uvek ova komisija nije utvrdila potpuni gubitak radne sposobnosti, već u svojim nalazima konstatuje da se nastavlja lečenje osiguranika”, rekli su iz Fonda za podgorički portal za CdM.

Inače, Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju koji je u primeni od 1. januara 2022. godine propisao je mogućnost da se u slučajevima dužih bolovanja, gde poslodavac izražava sumnju da privremena sprečenost nije opravdana, odnosno da traje neprimereno dugo, može obratiti Ministarstvu zdravlja, odnosno može podneti zahtjev za pokretanje postupka za proveru privremene sprečenosti za rad.

Proveru privremene sprečenosti  za rad koju je utvrdio izabrani doktor (do 30 dana) vrši komisija koju imenuje Fond, dok proveru privremene sprečenosti za rad koju je utvrdila Lekarska komisija Fonda, vrši komisija koju obrazuje Ministarstvo.

Iz Fonda kažu da je tokom prošle godine izdvojeno oko šest miliona evra za bolovanja, a izgubljeno je oko milion radnih dana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()