Burna rasprava vlasti i opozicije o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Opozicija u Saboru smatra da Vlada želi da umeša parlament u sukob sa predsednikom, budući da sukob Plenkovića i Milanovića traje mesecima unazad

Autor: Petar Panjkota
30.11.2022. 20:02
  • Podeli:

U pozadini svega je višemesečni sukob premijera i predsednika Hrvatske, koga Vlada nije, kako tvrdi opozicija, konsultovala obećavajući Briselu učestvovanje u misiji podrške Ukrajini, iako je po Ustavu trebalo to da uradi.

Umesto toga, vlast je odluku poslala parlamentu gde je za njeno usvajanje potrebna dvotrećinska većina, dakle i glasovi opozicije. A njih će, kako se čini, teško dobiti.

HDZ-ov ministar odbrane, kao ni premijer, već se mesecima ni oko čega ne dogovaraju sa onim sa kime, bar prema Ustavu, treba zajedno da kreiraju spoljnu politiku, odnosno – sa predsednikom države.

Zato su pred parlament došli sa predlogom odluke da Hrvatska, među ostalim zemljama, obučava ukrajinske vojnike, iako im za to trebaju i glasovi opozicije. A sve to sa argumentom da će se sada pokazati ko je na čijoj strani.

"Stvari treba veoma pojednostavniti – ili ste za Ukrajinu, ili obesite ispred svojih kancelarija i svojih klubova ovaj znak. (cepa papir sa slovom Z) Dakle, druge nema, a sve ostalo pada u vodu", galamio je Hrvoje Zekanović, poslanik vladajuće koalicije.

Opozicija, međutim, misli da Vlada meša parlament u sukob s predsednikom.

"Ako se ovde radi o borbenom delovanju i mogućnosti borbenog delovanja, onda nas lažete, jer nam to niste opisali. Ali ako se ovde radi samo o obuci i vežbi, onda kršite Ustav, jer o tome Sabor nema šta odlučivati. Onda je to odluka Vlade i predsednika", rekao je predsednik SDP-a Peđa Grbin.

Premijer je, međutim, odlučan – iako ponovno potvrđuje da sa predsednikom ne misli išta dogovarati, tvrdi da opozicija izmišlja problem i da sve ide po proceduri.

"Ovo nije dečji vrtić, ovo je ozbiljna politika. Odluke o ovoj temi se neće zaboraviti, one će ostati večno u prostoru. Oni mogu ići nekome ko ih simpatizira, pa da u medijskom prostoru netko kaže 'Eto, ima neki problem sa procedurom'. Dajte, nemojte molim vas, sramota je onoga ko prenosi takve besmislice", odlučan je premijer Andrej Plenković.

Ishod glasanja o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj znaće se 15. decembra. Kako danas stvari stoje, saglasnosti neće biti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()