Banjalučanin izručen Crnoj Gori: Osuđen za ubistvo Pižonovog zeta

Srđan Popović u odsustvu osuđen na 15 godina i 10 meseci zatvora zbog ubistva Gorana Đuričkovića u Budvi

Autor: Ognjen Matavulj
26.01.2023. 10:29
  • Podeli:
Srđan Popović Uprava policije Crne Gore-63d24767e4a1b.webp Foto: Uprava policije Crne Gore

Srđan Popović (31) iz Banjaluke, koga je Viši sud u Podgorici osudio na 15 godina i 10 meseci zatvora zbog ubistva Gorana Đuričkovića (48) u Budvi i nedozvoljenog posedovanja oružja, izručen je Crnoj Gori.

To je saopštila Uprava policije Crne Gore, navodeći da se Popović potraživao zbog izdržavanje kazne zatvora po navedenoj presudi.

Popovića je u Crnu Goru izručilo pravosuđe Austrije, nakon što je u toj zemlji odležao većinu osmogodišnje zatvorske kazne za trgovinu kokainom.

Ubistvo na šetalištu

Banjalučanin je u odsustvu osuđen da je 27. oktobra 2015. godine sa zidina Starog grada ubio Đuričkovića ispred njegovog kafića "Old fishermans pub" na šetalištu u Budvi.

Ključni dokazi protiv Popovića bili su DNK tragovi, otkriveni na tri čaure kalibra 7,62x51mm i puškarnici zidina Starog grada. Odatle je, prema presudi, sa udaljenosti od 70m pucano na Đuričkovića iz automatske puške ”hekler&koh”. 

Ubica je, kako se navodilo, pobegao vodenim skuterom koji je 29. oktobra 2015. nađen zapaljen između plaža Trsteno i Ploče u mestu Platamuni. Septembra 2016. ronioci su pronašli pušku u moru, između rta Platamuni i plaže Mogren II. Balističkim veštačenjem se poklopila s ispaljenim čaurama.

Došlo se i do svedoka koji je, deset dana pre zločina, skuter prodao muškarcu koji govori naglaskom koji je ”kombinacija ekavice, sa srpsko-hrvatskim i primesama bosanskog”.

Odbrana tvrdila da je Popović nevin

Popovićeva odbrana je tokom suđenja tvrdila da je Popović nevin. To je temeljila na činjenici da svedok tokom suđenja nije prepoznao Popovića na fotografijama koje su mu predočene. 

Osporavali su i pronađene DNK tragove, navodeći da su izuzeti s tri čaure jednom samolepljivom trakom (nađena dva donora DNK, jedan se poklopio s Popovićem). Osporavali su i same čaure, navodeći da u Zapisniku o uviđaju dve čaure imaju oznaku FNM 83-30 i jedna FNM 5-55, a u Službenoj zabelešci FNM 83-30 i FNM 5-75, dok u fotodokumentaciji brojevi nisu fotografisani. U balističkom nalazu navedena su tri različita broja čaura FNM 83-30, FNM 75-6 i FNM 5-75.

Ipak, sve navode odbrane sud je pobio i Popović je, u odsustvu, pravosnažno osuđen.

Zet legendarnog fudbalera Crvene zvezde

Ubijeni Goran Đuričković je zet legendarnog fudbalera Crvene zvezde Vladimira Petrovića Pižona. Važio je za četvrtu žrtvu rata među crnogorskim klanovima koji je započeo 2014. godine kada je u Španiji nestala velika količina kokaina. 

Preživeo je dva pokušaja likvidacije. U Valensiji je ranjen, a u drugom navratu crnogorska policija je osujetila napad i uhapsila dve osobe.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()