Američki bombarderi izvršili niski prelet iznad gradova u BiH

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa, koji od svih letelica u avijaciji može da nosi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila

30.05.2023. 15:33
  • Podeli:

Dva lanser bombardera Vazdušnih snaga SAD "B-1B" izvršili su danas niski prelet iznad gradova u BiH.

Kako je ranije rečeno iz Ambasade SAD, prelet aviona je znak trajne posvećenosti SAD suverenitetu, teritorijanom integritetu i multietničkom karakteru BiH, prenela je RTRS.

"Obeležavamo trajnu vezu između SAD i BiH. Prelet pokazuje našu posvećenost izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je naših zajedničkih vrednosti i ciljeva. Saradnjom i razumevanjem gradimo put ka budućnosti mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu", saopštio je general Džejms Heker, pripadnik Vazdušnih snaga SAD i komandant američkih vazdušnih baza u Evropi, vazdušnih snaga u Africi i Zajedničke vazdušne komande NATO.

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa, koji od svih letelica u avijaciji može da nosi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila.

Navedeno je da su ove letelice u stanju da brzo ispuste ogromne količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv bilo kojeg neprijatelja, bilo gde u svetu, u bilo koje vreme.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nijedan suvereni nadležni organ u BiH - Predsedništvo i Savet ministara, nije doneo odluku o preletu američkih aviona iznad BiH.

Dodik je u Banjaluci rekao da ministar odbrane u Savetu ministara Zukan Helez ne može da donese takvu odluku bez saglasnosti njegova dva zamenika, ističući da to onda pokazuje koliko Amerikanci poštuju teritorijalni integritet BiH.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()