Zvaničan poziv EU Beogradu i Prištini da sprovedu preuzete obaveze stiže u četvrtak

Visoki predstavnik Žozep Borelj juče je obavestio šefove diplomatija EU o sastanku predsednika Srbije i premijera privremenih prištinskih institucija

21.03.2023. 17:13
  • Podeli:
eu evropska unija pixabay (2)-639833f2288cb.webp Foto: Pixabay

Evropski savet šefova država i vlada članica Evropske unije u četvrtak će pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu dogovor postignut u Ohridu, navodi se u nacrtu zaključka u koji je Tanjug imao uvid.

"Evropski savet pozdravlja sporazum postignut u dijalogu, uz posredovanje Evropske unije, o implementacionom aneksu Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i poziva obe strane da ekspeditivno i u dobroj nameri sprovode svoje obaveze", navodi se u nacrtu zaključka.

Borelj će obavestiti lidere EU tokom 23. i 24. marta, a nakon toga će oni usvojiti navedeni zaključak da bi ohrabrili Beograd i Prištinu da uđu u primenu Sporazuma o normalizaciji.

Ne očekuje se da dođe do promene ovog nacrt zaključka za vreme samita.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj je juče obavestio šefove diplomatija Unije o sastanku predsednika Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Kurtija, koji se 18. marta održao u Ohridu, za koji je rekao da je "temelj za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova".

"Ovaj dogovor kreira novi status koji znači da u dijalogu više ne moramo da tražimo nadu, koji omogućava da ne budemo više u kriznoj atmosferi, nego da pređemo na primenu dogovora koji je bio prihvaćen 27 februara", kazao je on i dodao da su zemlje članice dale njihovu podršku i da sada počinje proces.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()