Završena sednica Skupštine Srbije o KiM, za izveštaj Vlade glasalo 154 poslanika

Siguran sam da će biti mnogo pritisaka, posebno sa albanske strane, da ne bude ZSO kao što je dogovorena Briselskim sporazumom, poručio Vučić u završnom obraćanju poslanicima

Autor: Web UNA Srbija
03.02.2023. 23:46
  • Podeli:

Dvodnevna rasprava o Izveštaju o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini završena je večeras oko 22 sata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Srbima sa Kosova i Metohije da je Srbija njihova domovina, a poslanicima opozicije da je uvek spreman da razgovara sa njima o KiM.

U završnom obraćanju Vučić je rekao da ćemo u narednom periodu imati teške razgovore pre svega o formiranju Zajednice srpskih opština koja će, kako kaže, imati značajna ovlašćenja i koja će ulivati poverenje našem narodu i građanima, kao i da će se u saradnji sa njima o svemu odlučivati.

"Siguran sam da će biti mnogo pritisaka, posebno s albanske strane, da ne bude ZSO kao što je dogovorena Briselskim sporazumom, govoriće nam da to nije realnost", upozorio je Vučić.

154 poslanika glasalo za izveštaj

Na dnevnom redu sednice bio je Izveštaj Vlade Srbije o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini za period 1. septembra 2022. do 15. januara 2023. godine za koji su glasala 154 poslanika, protiv je bilo 23, a uzdržanih nije bilo od ukupno 186 prisutnih.

U izveštaju se ističe i da Beograd neće odustati od zahteva da ZSO bude hitno formirana i da će Vlada Srbije i ubuduće biti usredsređena na neposrednu zaštitu bezbednosti srpskog naroda u pokrajini i srpskih nacionalnih interesa.

Srpska strana će nastaviti, da kroz mirovnu politiku aktivnog učešća u pregovaračkom procesu onemogući bilo kakav osnov prištinskoj strani za maliciozno i lažno prikazivanje Srbije kao nekonstruktivnog i "remetilačkog faktora" u regionu.

Ocenjuje se i da su Beograd u proteklom periodu posrednici EU i drugi relevantni međunarodni subjekti okarakterisali kao konstruktivnu stranu u svim kriznim situacijama.

Takav pristup zasnovan na spremnosti na kompromis zarad mira  u regionu svih građana na prostoru KIM, mnogo je uticao da rešenje svih situacija budu u interesu srpske strane, zaključuje se u izveštaju.

Šefovi poslaničkih grupa o sednici

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov, koji je rekao da se na sednici nije čuo bilo kakav ozbiljan, osmišljen i sveobuhvatan predlog niti odgovori na pitanja šta oni koji svakog dana kritikuju državnu politiku misle da bi bolje i drugačije trebalo uraditi.

Istakao je da nije postignuto jedinstvo koje je u ovom trenutku našoj državi i narodu preko potrebno, uz ocenu da je juče poslata "katastrofalna" slika iz parlamenta.

Podsetio je da je Vučić dva dana odgovarao na sva pitanja među kojima je, primetio je, nažalost najmanje bilo onoga što je tema ove posebne sednice, a to je KiM. Dodao je da je Vučić trpeo najstrašnije uvrede, klevete i laži i da za dva dana ni on nije mogao da čuje nijedan predlog kako da poboljša ono za šta kažu da ne valja.      

"Nažalost, nismo iskoristili priliku da našem narodu na KiM pošaljemo drugačiju sliku, ali tu sliku će poslati građani naše države sa još čvršćom i jačom podrškom,jer znamo da idu teška vremena, teške bitke, naravno diplomatske i imate punu podršku da u tim bitkama istrajete. Borba za Srbiju ne trpi alternativu, pobeda je jedina opcija i zato ponovo da pobedimo. Živela Srbija", rekao je Jovanov.

Saveznike tražiti među onima koji imaju moć da odlučuju

Opozicija je tokom rasprave tražila na uvid francusko-nemački plan o rešavanju kosovskog pitanja, a desno orijentisane stranke su tražile da se taj plan odbaci zato što, prema njihovom mišljenju, predstavlja kapitulaciju Srbije i priznavanje nezavisnosti Kosova.

Iz opozicije je, između ostalih, govorio Pavle Grbović iz poslaničke grupe "Ujedinjeni" koji je rekao da je politička odgovornost poslanika, a pre Vučića kao predsednika države da shvate da svet nije pravedno mesto za život i da nije uvek utemeljen u međunarodnom pravu i pravdi.

"Naša je obaveza da saveznike tražimo kod onih koji imaju moć da odlučuju, pre svega mislim na EU i SAD, jer se može dogoditi da tako izolovani i sami o pravima Srba na KiM razgovaramo sa Kosovom koje je u Savetu Evrope, o zaštiti crkava i manastira sa Kosovom koje je u UNESCO-u, a o bezbednosti Srba sa NATO članicom Kosovom, a da mi budemo sami i izolovani", rekao je Grbović.

To su, kako je rekao, realne političke posledice koje bismo svi osećali, a sve ostalo su, dodao je, emocije na šta građani imaju pravo, ali nemaju i donosioci odluka. Grbović je rekao i da se na sednici dva dana govorilo koje sve crvene linije treba iscrtati i koliko one treba da budu visoke i rigidne, a da zaboravljamo da su te prepreke između Srba i Albanaca i između svih naroda Balkana krvlju iscrtane prethodnih decenija.

"Bodrimo se između sebe da odbijemo neki sporazum kao da ne znamo da će svaki sledeći koji se stavi pred nas biti i teži i gori. Kao da nismo svesni da bismo na taj način trampili budućnost još jedne generacije za komfor jedne političke elite da može sebi da da luksuz da ne prizna ono što je svima jasno - da države Srbije na području KiM od 1999. godine na žalost ima sve manje, a da je danas gotovo nema uopšte", rekao je Grbović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()