Zatvorena birališta na severu KiM, glasalo 13 Srba

Prema poslednjem preseku, do 15 časova glasalo je samo 2,4 odsto birača.

23.04.2023. 19:43
  • Podeli:
izbori kim dopisnik tanjug-64456e1dcffd6.webp Foto: Dopisništvo KiM/Tanjug

Tačno u 19 časova zatorena su sva biračka mesta u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, gde su danas održani vanredni izbori za gradonačelnike.

U 19.30 očekuje se konferencija prištinske centralne izborne komisije.

Na vanredne izbore u četiri opštine na severu Kosova i Metohije izašlo je 1.566 Albanaca i 13 Srba, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković je na konferenciji za novinare rekao da to predstavlja "potpuni fijasko" premijera i predsednice privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija i Vjose Osmani, koji su pozivali na ove izbore "sa namerom da okupiraju sever".

Petković je precizirao da su na severu Kosovske Mitrovice glasale dve osobe srpske nacionalnosti, u Leposaviću sedam, u Zvečanu četiri, a nijedna u Zubinom Potoku. 

"Pravi pobednik je srpski narod, koji je potpuno bojkotovao izbore jer ne želi okupaciju severa. Ovo je poraz međunarodne zajednice, koja je podržala Kurtija. Sad želim da vidim predstavnike međunarodne zajednice kako će čestitati onima koji su glasali u kontejnerima", rekao je Petković. 

Petković je precizirao da je na izbore izašlo 449 Albanaca manje nego 2021. godine i konstatovao da "ispada da nisu samo Srbi bojkotovali Kurtijeve antidemokratske izbore, već i Albanci".

"Ni makac nećemo ići dalje dok se ne formira Zajednica srpskih opština", poručio je on.

Prema poslednjem preseku, do 15 časova glasalo je samo 2,4 odsto birača.

Glasačke kutije u pojedinim mestima ostale su prazne.

Prema podacima prištinske centralne izborne komisije, na vanrednim izborima u četiri opštine na severu Kosova i Metohije - Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, glasalo je 1.567 birača od ukupno 45.095, odnosno 3,47 odsto.

Prema podacima CIK-a, u Severnoj Mitrovici je glaslao 837 birača (4.62 odsto), u Zubinom Potoku svoje glasačko pravo iskoristilo je 385 birača (5.78 odsto), u Zvečanu je glasalo 204 lica (2.92 odsto), a u Leposaviću 141 osoba (1.06 odsto).

Predsednik CIK-a Krešnik Radonići rekao je na konferenciji za novinare po završetku izbora da je izlaznost bila mala, te da se izborni dan završio bez incidenata.

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije danas su održani vanredni izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka. 

Od deset kandidata koliko je prijavljenih za gradonačelnike, samo jedan dolazi iz srpske zajednice, a u pitanju je Slađana Pantović, kandidatkinja za predsednicu opštine Zvečan.

Srpska lista koja je do sada osvajala najveće poverenje građana na Kosovu i Metohiji, odlučila je da ne učestvuje na izborima, jer se uslovi zbog kojih su Srbi 5. novembra napustili institucije na KiM nisu ispunili, a oni su formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()