Vučić za američki Njuzmaks: Putin ne blefira

"U Srbiji se nadamo da će mir prevladati i da će svi učiniti sve da se dođe do kompromisnog rešenja", rekao je Aleksandar Vučić

21.09.2022. 16:55
  • Podeli:
Vucic_Grenel_Nesmax-1663772089852.webp Foto: Instagram/Buducnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u intervjuu za američku TV mrežu Njuzmaks izrazio očekivanje da mir prevladati i da će doći do kompromisnog rešenja između Rusije i Ukrajine i ocenio da ruski predsednik Vladimir Putnin ne blefira kada govori o svojim daljim potezima.

Novinar Njuzmaksa je rekao da je Zapad zabrinut posle Putinovog obraćanja i izjave o mogućoj upotrebi svih vojnih kapaciteta i upitao predsedika Vučića, koji se više puta susreo sa ruskim liderom, da li smatra da predsednik Rusije blefira.

"U Srbiji se nadamo da će mir prevladati i da će svi učiniti sve da se dođe do kompromisnog rešenja. Ne mogu da govorim kao vojni analitičar, već kao predsednik, da bi odgovorio na ovo pitanje, ali da, tačno je, mnogo puta sam se video sa predsednikom Putinom i ne verujem da on blefira", rekao je Vučić koji se nalazi u Njujorku povodom ucešća na 77. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Tokom emisije voditelji su pomenuli da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom i upitali Vučića kakav je odnos Srbije prema sukobu u Ukrajini.

"Mi imamo tradicionalno dobre odnose sa Rusijom i Ukrajinom", naglasio je Vučić i dodao da se Srbija ne stavlja ni na čiju stranu i da će uvek osuditi rat.

Bajden ili Tramp

Vučić je u emisije "Dobro jutro Amerika" podsetio gledaoce da su Srbija i SAD prošle godine obeležile 140. Godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, i da su dve zemlje "u oba svetska rata bile na pravoj strani istorije".

Predsednik Srbije je ocenio da je Džozef Bajden jedan od najpripremljenijih političara za bilo koju diskusiju, a njegov prethodnik Donald Tramp čovek koji uvek želi da vidi rezultate, zbog čega je akcenat u rešavanju  kosovskog problema stavio na ekonomiju.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da uporedi sadašnjeg i bivšeg predsednika SAD i naglasio da je to "najteže pitanje, jer nije analitiča".

"Sreo sam predsednika Bajdena četiri puta. Trampa dva puta. Bajden je jedan od najbolje pripremljenih političara za bilo koju diskusiju. Tramp je drugačiji, veoma harizmatican, buldožer, koji uvek hoće da vidi rezultate", rekao je Vučić.

Vučić je ocenio da je Tramp bio svestan da ekonomija može povezati narode na Balkanu i da bi ekonomsko unapređenje života ljudi pomoglo da se reše problemi.

"Trampova administracija se posvetila konkretnim problemima kako bi poboljšali živote. Čak 20 federalnih agencija je pokušalo da nam pomogne, kako bi sve strane napredovale ekonomski", rekao je on, navodeći povećanje trgovinske razmene i sa SAD i u regionu, kao i to da je Amerika podržala inicijativu "Otvoreni Balkan".

U emisiji je gostovao i bivši specijalni izaslanik Donalda Trama za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel, kome se predsednik Srbije  zahvalio na podršci koju pruža Srbiji i ekonomskim projektima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()