Vučić: U ponedeljak u Briselu ostajemo pri crvenim linijama o KiM

'Naravno da ćemo biti izloženi pritiscima i da naša situacija nije jednostavna i ovo je pritisak na Srbiju, a nije prvi put u istoriji niti u prethodnih 10, 11 godina', ocenio je predsednik Srbije

22.02.2023. 20:47
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Petar Petković_Međunarodni sajma turizma_Foto Tanjug Vladimir Šporčić-63f673b189019.webp Foto: Tanjug / Vladimir Šporčić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će se u ponedeljak na sastanku u Briselu držati crvenih linija po pitanju Kosova i Metohije – "ma šta da bude i ma kako da bude".

Na pitanje novinara da li u ponedeljak u Briselu, gde će delegacije Beograda i Prištine razgovarati o francusko – nemačkom, odnosno evropskom predlogu za KiM, s obzirom na poruke iz Evropske unije da se očekuje neka vrsta prihvatanja, misli da bi to prihvatanje trebalo da bude u nekoj pisanoj formi predloga, rekao:

"Sve što sam rekao u Skupštini, a razumem vašu brigu i mnogo teških noći je pred nama, jeste da će se Srbija držati onoga što sam govori u Narodnoj skupštini – ma šta da bude i ma kako da bude".

Na pitanje novinara, na otvaranju Sajma turizma u Beogradu, da li je Miroslav Lajčak Beogradu i Prištini dostavio spisak o neispunjenim zahtevima iz 2013. godine, Vučić je rekao da nije ništa dobio, ali da će valjda dobiti nešto do ponedeljka.

"Reći će da nije završeno oko energetike, da li će da daju licencu ili oduzimaju licencu za distributivna prava, a svi znaju da je suština Zajednica sprskih opština – ili ćete da pristupite ZSO ili hvala vam, nema tu velike filozofije", rekao je Vučić.

Pritisak na Srbiju, nije prvi put u istoriji

On je ocenio da je u pitanju predstava u kojoj suštinski pritisak ide prema Srbiji.

"Naravno da ćemo biti izloženi pritiscima i da naša situacija nije jednostavna. Ovo je pritisak na Srbiju, a nije prvi put u istoriji niti u prethodnih 10, 11 godina", rekao je Vučić. On je istakao da mora da se čuva mir i da budemo spremni na kompromise, ali i da "Srbiju nikome ne damo".

Na pitanje o ratu u Ukrajini, Vučić je istakao da Srbija takođe želi mir kao i da je Ukrajina nama prijateljska zemlja.

"Šta bi bio problem u ponašanju Srbije osim što ne želi da pokazuje neprijateljsko ponašanje ni prema Ruskoj Federaciji. Želimo mir, to je želja Srbije i to je i politika Srbije i bila i ostaće", istakao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li se sreo i razgovarao sa nekim od predstavnika ukrajinskog rukovodstva, Vučić je naveo da je nedavno sedeo pored ukrajinskog premijera Denisa Šmihala, kao i da je dugo razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom u Njujorku.

"Nemamo ništa protiv Ukrajine, naprotiv, solidarišemo se sa narodom", rekao je Vučić i dodao da je sa ambasadorom posetio ukrajinske izbeglice u Vranju i da je Srbija uručila višestruku pomoć.

Nelegalna izgradnja baza na severu KiM

Na pitanje novinara N1 da li se Srbija obraćala nekome od međunarodnih zvaničnika u vezi sa izgradnjom policijskih baza na severu KiM u pisanoj formi i kakve je odgovore na to dobila Vučić je rekao da su se naša država i on lično obraćali svim međunarodnim zvaničnicima.

Predsednik se zbog nelegalne izgradnje baza obraćao i usmeno i pisanim putem, kao i da je sam slao ta pisma.

"Da, lično sam to radio u razgovoru i sa ljudima iz Kfora, i sa Lajčakom, i Boreljom i svim međunarodnom predstanivnicima sa kojima sam razgovarao. Bukvalno sa svima, a u pisanoj formi od Srpske liste do Kancelarije za KiM, bukvalno na sve adrese smo to slali", rekao je Vučić.

On je dodao i da je i lično potpisao više tih pisama, kao i pisama koja su bila upućena predstavnicima država.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()